Jozef Milan Kultúra

Slnečné poďakovanie za úrodu a spoluprácu vo Vlkolínci

Liptovské múzeum v Ružomberku v spolupráci s Poľnohospodárskym družstvom Ludrová, Mestom Ružomberok, Občianskym združením Vlkolínec a Slovenským zväzom záhradkárov v Ružomberku zorganizovalo aj v tomto roku Poďakovanie za úrodu , ktoré sa uskutočnilo v nedeľu vo Vlkolínci.

Ilustračný obrázok k článku Slnečné poďakovanie za úrodu a spoluprácu vo Vlkolínci
Foto: Jozef Milan

Liptovské múzeum v Ružomberku prišlo pred rokom s myšlienkou usporiadať takéto vďakyvzdanie za úrodu, ktoré má v úmysle organizovať pravidelne každý rok. Riaditeľ LM Martin Krúpa považuje na akcii za výnimočné aj to, že sa ľudia dokážu spojiť a niečo urobiť. „Neďakujeme len za úrodu, ale aj za spoluprácu s Občianskym združením Vlkolínec, s ktorým sa dokážeme dohodnúť na celom rade akcií, ktoré tu vo Vlkolínci spolu robíme. Kde sa už dneska dokážu ľudia na niečom dohodnúť? A tu sa nám to darí, takže ja som preto šťastný,“ vyznal sa riaditeľ LM.

Program podujatia bol skutočne pestrý, lebo či domáci alebo cudzí návštevníci mohli na vlastné oči vidieť rôzne ukážky: rezania a tlačenia kapusty, prípravy jedál, bryndze, štepenia a strihania stromčekov, Dvor remesiel. Ružomberskí záhradkári pripravili výstavu ovocia a zeleniny, vyhlásili a ocenili pestovateľov najkrajšieho jablka, hrušky, slivky a kolekciu zeleniny (fotogaléria). Ráz zašlých časov prirodzene vytvorila Folklórna skupina Sliačanka z Liptovských Sliačov.

Šéf záhradkárov Václav Kucko netajil sklamanie z tohtoročnej (ne)úrody. „Katastrofa. Či slivka, či v jadrovinách i zelenine, no katastrofa. Dôvodom je dážď. Potom nastali z dažďa, vlhkosti hubovité choroby. My sa síce snažíme používať vlastnú "chémiu“ z rastlín, no tohto roku nepomohla. Takže už si len prajeme, aby ten budúci rok bol lepší," optimisticky zakončil Václav Kucko.

foto: rk24/ lm rk

Poďakovanie za úrodu vo Vlkolínci
25
Galéria
Foto: Jozef Milan
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM