Kultúra

Slováci chcú Vianoce tráviť doma s rodinou

Slováci sa v čase vianočných sviatkov nepúšťajú do extravagancie, ale držia sa skôr tradičných zvykov. Skoro tri štvrtiny z nich plánuje tráviť sviatky predovšetkým doma s najbližšou rodinou, na večeru si dajú tradičného vyprážaného kapra, pustia si vianočné koledy.

Ilustračný obrázok k článku Slováci chcú Vianoce tráviť doma s rodinou
Zdroj: Dnes24.sk

Na Polnočnú omšu pôjde skoro polovica Slovákov

Tradície sú stále súčasťou Vianoc a väčšina rodín ich dodržiava. Dvaja z troch ľudí si dajú v rámci hlavného jedla vypraženého kapra, ktorý je jedným zo symbolov štedrovečerného stola. Rovnaký počet ľudí si vypočuje vianočné koledy, tí odvážnejší si ich aj zaspievajú. Polnočná omša je neodmysliteľnou súčasťou Vianoc pre 44 % ľudí. V Česku, ktoré je charakteristické svojím ateizmom, pôjde o polnoci do kostola 29 % ľudí. V reštaurácii, v zahraničí alebo na chate bude tráviť vianočné sviatky menej ako percento ľudí. Ale sú aj zvyky, ktoré nie sú až tak obľúbené, no ľudia ich veľmi dobre poznajú. Napríklad len 8 % ľudí si pustí lodičku v orechovej škrupinke a len jedno percento opýtaných sa chystá liať olovo do vody.

E-shopy postupne dobiehajú kamenné obchody

„Slováci sú konzervatívni nielen čo sa týka dodržiavania tradícií. Tento rok sa ani nechystajú zásadne meniť spôsob nakupovania darčekov – tradičným miestom zostávajú aj pre nákupy vianočných darčekov kamenné obchody, tam plánuje nakupovať 75 % z nich. E-shopy však postupne dobiehajú rozdiel, tento rok si ich pre nákup vianočných darčekov plánuje vybrať 42 % ľudí. O nákupy v zahraničí nie je až taký záujem. Osobne sa za hranice vydá na nákupy len 9 % ľudí, online je o percento menej,“ približuje výsledky prieskumu analytik Home Creditu Slovakia Michal Kozub.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM