Iné športy

Slovenské žiacke majstrovstvá mali charizmatického hosťa z Turecka

Ali Nihat Yazici - viceprezident medzinárodnej šachovej federácie FIDE sa zúčastnil na Majstrovstvách Slovenska základných škôl v Ružomberku, ktoré sa konali 9.decembra v Hoteli Kultúra. Do súťaže sa zapojilo viac ako 2000 detí na okresných a krajských kolách.

Ilustračný obrázok k článku Slovenské žiacke majstrovstvá mali charizmatického hosťa z Turecka
Foto: Jozef Milan

Na Majstrovstvách Slovenska 30 chlapcov a 30 dievčat. Slovenská špička bojovala naozaj veľmi tuho, o čom svedčia výsledkové listiny, tesný bodový rozdiel, ale aj vyrovnané zápasy, ktoré sa dali sledovať on-line.

Víťaz medzi žiakmi

Veľkým prekvapením turnaja sa stal víťaz Samir Sahidi, keďže horúci favorit celého turnaja Jerguš Pecháč nakoniec nestál vôbec na stupni víťazov. Rastislav Kavoň skončil ako druhý a bronz si na západ odnáša Marek Karas.

Žiacka víťazka

U dievčat sa majsterkou stala tiež neočakávane Katarína Dančejová. Zlatú trofej za prvé miesto si hrdo odniesla domov a na východ poputuje aj pohár za druhé miesto, ktorý získala Dominika Ferková. Takisto si veľmi dobre počínala aj Emma Poliaková, ktorá si vybojovala tretie miesto.

Turecký hosť

Milý, usmievavý, charizmatický. Ali Nihat Yazici bol spokojný s organizáciou podujatia. Ali však navštívil Slovensko s konkrétnym zámerom, a tým je Šach na školách. Počas svojej návštevy preto konzultoval tento celosvetový projekt s členmi výboru, pretože sám musí ako predseda komisie na projekt dozerať.

Napriek svojej významnosti turnaj nestratil na svojej priateľskej a súťaživej atmosfére, o ktorú sa postaral riaditeľ turnaja Marek Zelnický spolu so svojim tímom. O bezproblémový priebeh a on-line prenosy sa starali medzinárodný rozhodca Mgr. Karol Pekár a rozhodca Michal Mikláš.

Turnaj sa konal pod záštitou poslanca VÚC a Mesta Michala Slašťana, garantom akcie za Slovenský šachový zväz bol Martin Huba a garantom podujatia sa stal Stanislav Vlček. Tohtoročným šachovým majstrom prišiel odovzdať ceny aj primátor mesta Ružomberok Ján Pavlík. Priestory poskytol hotel Kultúra, kde sa o pol roka koná európsky pohár družstiev mužov a žien Mitropa Cup 2014, ktorého sa zúčastnia šachisti z 10 krajín Európy. Finále podporili: mesto Ružomberok, Slovenský šachový zväz s finančnou podporou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, firma R-COMP a Hotel Kultúra.

zdroj: Terézia Paňková, ŠK Ružomberok

Šachové majstrovstvá okresu žiakov Základných škôl
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM