Rôzne

Stankovany ochraňujú opäť dva horské kríže, na Šípe a Kope

Samospráva dolnoliptovskej obce Stankovany spolu s urbárskym spolkom, poľovníkmi a hasičmi vyrobili v uplynulých dňoch takmer 15-metrový drevený kríž a umiestnili ho na vrch Kopa ako náhradu za pôvodný. Ten sa tam týčil takmer dve desaťročia a napokon neodolal neúprosnému zubu času.

Ilustračný obrázok k článku Stankovany ochraňujú opäť dva horské kríže, na Šípe a Kope
Zdroj: Dnes24.sk

„Všetkým nám veľmi chýbal a sme skutočne radi, že po viac ako dva a pol mesiaci, keď sa ten starý kríž zlomil a spadol do údolia, sme aj s pomocou vrtuľníka vyniesli na Kopu nový. Je síce z dreva, ale aj vďaka okovaniu ramien by mal vydržať aspoň ďalšie štvrťstoročie,“ skonštatoval starosta Rudolf Baleja.

Obyvatelia Stankovian podľa neho stavali odnepamäti na okolitých vrchoch kríže, pretože verili, že tieto majestátne kríže na Kope a Šípe, ktoré sú prejavom úcty, držia nad Stankovanmi a celými generáciami ich bohabojných obyvateľov ochrannú ruku pred všetkým zlým.

„Traduje sa, že vierozvestcovia sv. Cyril a sv. Metod tadiaľto prechádzali z Poľska na Veľkú Moravu. Na Šípe slávili svätú omšu a tak na ich pamiatku tam postavili kríž, ktorý bolo vidieť široko-ďaleko. Neskôr k nemu pribudol aj kríž na Kope. Dôkazom tejto silnej tradície je úsilie mnohých dobrovoľníkov osadiť tento nový kríž,“ dodal starosta Stankovian.

Foto: Výstup na Kopu spojený so sv. omšou (09.06.2012) – pod starým krížom; zdroj: stankovany.sk;

Kriz na Kope
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM