Ivana Milanová Rôzne

Stará izba dýchala mladosťou

Súkromná základná umelecká škola ľudového tanca a hudby včera (8.2) už tretí krát predviedla svoje polročné snaženie pod názvom Posedenie v starej izbe. Tentokrát o valachoch, valašení a pastierskom pasení. Nechýbali ani vzácni hostia, či výborné výk

Veľká dvorana Kultúrneho domu Andreja Hlinku sa včera naplnila hlavne rodičmi už viac ako 130 žiakov školy, ktorí chceli predviesť, čo sa minulý polrok na tanečnej naučili. Pasenie a valašenie neodmysliteľne patrilo k životu našich predkov a preto nájdeme veľa piesní, prekáračiek či tancov s touto tematikou. Keď sa povie valach, či bača, každému napadnú ovce a salaš. Deti však vedia a v tancoch si vyskúšali, že sa pásli aj kravy, husy, kačky alebo zajace. Každá trieda predviedla svoje vlastné, originálne vystúpenie o kraviaroch, pasení húsok, oviec a prasiat. Publikum mohlo vidieť aj tance v podaní folklórneho súboru Liptov a to Bačovský, Cipovičku a Protirad.

O tom, ako to niekedy bolo, čo pasenie a život na salaši obnáša, prišli porozprávať vzácni hostia. Ľudovít Ondrejka z Liptovských Sliačov a Karol Okáľ z Hubovej. Podľa slov riaditeľa školy Igora Littvu, sú to dlhoroční kronikári, ktorí majú čo odovzdávať ešte roky rokúce ďalším generáciám folklóristov.

RK - Liptov 9.2.2012
24
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM