Rôzne

Starosta Likavky: Dokážeme veľa strpieť, ale chceme cestný obchvat

Nedávno začatú výstavbu tunela Čebrať na budovanom úseku diaľnice D1 Hubová – Ivachnová, ktorý ústi pri obci Likavka, tamojší obyvatelia prijímajú so zmiešanými pocitmi a očakávaniami. Pre médiá to uviedol opätovne zvolený starosta Likavky Marián Javorka.

Ilustračný obrázok k článku Starosta Likavky: Dokážeme veľa strpieť, ale chceme cestný obchvat
Zdroj: Dnes24.sk

„Samozrejme, že budovanie diaľničnej siete môže Slovensku iba pomôcť v súvislosti s odľahčením dopravy v západo-východnom smere. Nechcem, aby to vyznelo sebecky, ale v našom konkrétnom prípade to nič nerieši, práve naopak. V Likavke bude zjazd z diaľnice, takže nás asi nečaká žiadna úľava, ale paradoxne zintenzívnenie už aj tak neúnosnej tranzitnej dopravy,“ skonštatoval Javorka.

Zásadným problémom podľa neho je, že Likavkou prechádza frekventovaný cestný ťah na Oravu a do Poľska. „Nás preto oveľa viac trápi stagnujúca výstavba rýchlostných komunikácií severo-južným smerom R3 a R1. Riešením je z nášho pohľadu cestný obchvat obce, po ktorom voláme desiatky rokov. Nechcem si ani predstaviť, čo sa bude v Likavke diať počas nevyhnutných odstávok tunela,“ zdôraznil starosta Likavky.

Neznesiteľná hlučnosť, prašnosť, vibrácie okolo hlavnej cesty sú v obci oddávna na každodennom poriadku. Začatá výstavba tunela a diaľničného úseku ešte zvýrazňuje aj bez toho ozaj kritickú situáciu. "Likavčania dokážu veľa strpieť, no chceli by z tejto strategickej stavby tiež aspoň čosi získať, a to spomínaný cestný obchvat, o ktorý už roky doslova prosíme,“ dodal Marián Javorka.

Foto (výstavba tunela): likavka.sk

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM