Rôzne

Stavbári sa zahryzli do tunela pod Čebraťom: Bude mať dva kilometre

Slávnostný začiatok razenia tunela Čebrať začal v piatok starou baníckou tradíciou – osadením sošky sv. Barbory. Dôležitá súčasť 15-kilometrového úseku diaľnice D1 medzi Ivachnovou a Hubovou by mala byť hotová už za necelé tri roky.

Ilustračný obrázok k článku Stavbári sa zahryzli do tunela pod Čebraťom: Bude mať dva kilometre
Zdroj: Dnes24.sk

„Výstavba diaľnic a rýchlostných ciest je veľmi vážnou prioritou súčasnej vlády SR. Dnešným dňom sme sa pohli opäť významne bližšie k metropole východného Slovenska na trase diaľnice D1 Bratislava Košice,“ uviedol štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR František Palko.

2026 metrov dlhý tunel Čebrať bude vybavený moderným komunikačným a monitorovacím systémom. Pri jeho stavbe sa vyrazí takmer 380 tis. m3. Tunel je súčasťou 15 km úseku Hubová – Ivachnová diaľnice D1, ktorý výrazne odľahčí Ružomberok od tranzitnej dopravy a motoristom ušetrí čas. Kým po pôvodnej ceste I/18 vedúcej cez obce a mesto Ružomberok sa k existujúcemu úseku D1 dá dostať za osemnásť minút, po novej diaľnici to bude trvať iba sedem minút. Diaľničný úsek zvýši bezpečnosť všetkých účastníkov premávky, skvalitní dopravu a prispeje k zlepšeniu prostredia pre život obyvateľov. Význam bude mať aj pri prepojení regiónov Turca, Oravy a Liptova.

Dodržanie stanoveného termínu dokončenia a sprevádzkovania tunela a okolitého diaľničného úseku v lete 2017 potvrdil investičný riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti Pavol Kováčik,ktorý uistil, že v príslušných zmluvách nastavili tvrdé podmienky. Postup prác je pod veľmi prísnym drobnohľadom.

„Každý tunel má špecifiká, s ktorými sa treba popasovať. Veríme, že plánovaný postup razby na úrovni 120 metrov za mesiac sa nám podarí dosiahnuť aj v tomto veľmi náročnom teréne. Práce budeme realizovať v nepretržitom režime,“ dodal obchodný a technický riaditeľ akciovej spoločnosti OHL ŽS Jan Komárek.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM