Jozef Milan Samospráva Samospráva

Stavebný úrad: Asanácie v meste sú v poriadku - mesto príde o dane

Mestskí poslanci zaviazali primátora, aby na novembrové rokovanie predložil správu o postupe Stavebného úradu, ktorý povoľoval prebiehajúce asanácie v meste. Prerokovávať ju budú v stredu 7. novembra.

Ilustračný obrázok k článku Stavebný úrad: Asanácie v meste sú v poriadku - mesto príde o dane
Foto: Jozef Milan

Na návrh poslanca Pavla Fischera sa poslanci pýtali Stavebého úradu – mesta Ružomberok:

1. Akým spôsobom boli povolené asanácie budov v areáloch Solo, tehelne a bývalého Texicomu, kto sú vlastníci a v akom štádiu sú jednotlivé konania?

Areál SOLO

Asanácia povolená v júni 2011; vlastník stavieb Mondi SCP, a.s.; vlastník splnil zákonom stanovené požiadavky a úrad nenašiel zákonný dôvod, pre ktorý by nebolo možné žiadosti vyhovieť. Vlastníkovi stavby právo na vydanie povolenia o odstránení stavby zaručuje stavebný zákon. Asanačné práce budú ukončené do konca augusta 2016.

Areál tehelní

O veci rozhodoval (po konzultácii a dohode) špeciálny stavebný úrad – Slovenská inšpekcia životného prostredia v Žiline. Povolenie bolo mestu doručené. Vlastník stavieb FLORANCE, s.r.o., Bratislava.

Areál bývalého Texicomu

Asanácia stavieb (4 stavebné objekty) povolená v septembri 2012; vlastník stavieb CZT Ružomberok, s.r.o.; vlastník splnil zákonom stanovené požiadavky a úrad nenašiel zákonný dôvod, pre ktorý by nebolo možné žiadosti vyhovieť. Vlastníkovi stavby právo na vydanie povolenia o odstránení stavby zaručuje stavebný zákon. Asanačné práce budú ukončené do jedného roka od nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia.

2. V ktorých komisiách pri Mestskom zastupiteľstve boli asanácie prerokované?

Stavebný úrad nežiadal prerokovanie v žiadnych komisiách MsZ, nakoľko nebol na to zákonný dôvod. Žiadny z komisií pri MsZ nie je účastníkom konania a ani dotknutým orgánom.

3. Aký rozdiel spôsobia asanácie vo výbere daní z nehnuteľnosti za jeden kalendárny rok?

Oddelenie ekonomiky a majetku MsÚ s prihliadnutím na to, že asanácie v areáli Solo sa budú robiť počas 5-tich rokov a vzhľadom na už skutočne asanované stavby vypočítalo:

  • Mondi SCP – 57.300 €
  • FLORANCE – 12.000 €
  • CZT Ružomberok – 3.700 €
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM