Prokop Slováček Rôzne

Stratili ste na dovolenke doklady či peniaze? Nie je dôvod na paniku

Čo robiť, keď na dovolenke stratíte doklady alebo vám ich ukradnú? Základné kroky, ktoré treba dodržať, aby ste sa nedostali do problémov.

Ilustračný obrázok k článku Stratili ste na dovolenke doklady či peniaze? Nie je dôvod na paniku
Zdroj: TASR

Stratená doklady

Podľa Martina Wäldla z Prezídia Policajného zboru treba stratu či krádež cestovného dokladu v zahraničí nahlásiť miestnej polícii. Keď to turista urobí a doklad náhodou nájde, už by ho nemal používať. Polícia totiž po nahlásení straty alebo krádeže dokladu vydá potvrdenie, ktoré treba predložiť na zastupiteľskom úrade spolu so žiadosťou o vydanie náhradného cestovného dokladu.

Čítajte aj: Skôr ako si zbalíte kufre, myslite na Svetobežku. Pomôže aj tam, kde nefunguje internet

Aké sú ďalšie kroky

„Na konzulárnom oddelení Zastupiteľského úradu SR pri vybavovaní náhradného cestovného dokladu je potrebné predložiť potvrdenie od miestnej polície o strate alebo odcudzení dokladu. Ďalej žiadosť o vydanie náhradného dokladu, ktorá sa vyplňuje priamo na zastupiteľskom úrade, a uhradiť poplatok za vydanie náhradného dokladu,“ popisuje Wäldl.

Ak nahlásite stratu alebo krádež občianskeho preukazu či cestovného pasu a potom ho znova nájdete, už by ste s ním nemali cestovať. Mohlo by totiž dôjsť ku zmätkom. "Údaje o takomto doklade boli vložené do informačného systému, a preto sa už pri každej ďalšej kontrole hľadí na takýto doklad ako na neplatný. Použiť sa už musí náhradný doklad,“ vysvetlil Wäldl.

Ako pomôže ministerstvo

Ministerstvo zahraničných vecí odporúča urobiť si pred cestou fotokópiu údajovej strany pasu alebo občianskeho preukazu a uložiť ju oddelene od ostatných dokladov spolu s adresou veľvyslanectva SR v krajine, do ktorej občan cestuje.

Slovenský občan nachádzajúci sa v krajine, kde SR nemá diplomatické zastúpenie, sa môže pri strate, krádeži cestovného dokladu alebo peňazí, obrátiť na ktorúkoľvek misiu členskej krajiny EÚ pôsobiacu v danom štáte a požiadať o nevyhnutnú pomoc.

Čítajte aj: Zákazy a obmedzenia na plážach: Turisti, pozor na to, kde ísť v plavkách

Ostali ste bez peňazí?

Najrýchlejší spôsob získania peňazí pri okradnutí v zahraničí je prostredníctvom systému „Western Union“. Ide o formu priameho bankového prevodu finančných prostriedkov zo SR do cudziny, kedy príbuzný, známy, resp. kolega okradnutého zloží príslušnú čiastku peňazí v pobočke Poštovej banky alebo Tatra banky na Slovensku, vyplní odosielací formulár a telefonicky podá o tom prijímateľovi správu. Zaslané peniaze je možné si v zahraničí vyzdvihnúť do jednej hodiny.

V prípade, že nie je možné túto formu z rôznych dôvodov využiť, občan sa môže obrátiť na príslušné veľvyslanectvo SR, ktoré ho bude informovať ako postupovať pri poskytnutí doplnkového predaja devíz alebo pri uzavretí zmluvy o poskytnutí finančnej pomoci v núdzi.

Čítajte aj: "Slováci sú často dovolenkoví "pašeráci. Čo najčastejšie dovážajú?

stratene doklady
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM