Ivana Milanová Rôzne

Stretu človeka s medveďom zabránia aj výstražné tabule

Nízke Tatry sú územím s najväčšou populáciou medveďa hnedého na Slovensku. Podľa zoológa Správy Národného parku Nízke Tatry (NAPANT) Stanislava Ondruša už začiatkom marca sa postupne prebúdza väčšina tejto populácie. Zabrániť nechceným stretom týchto

Rezortná organizácia enviroministerstva – Štátna ochrana prírody na ich výrobu a inštaláciu získala mimoriadnu podporu z Evirofondu, zhruba 60.000 eur. Prvú tabuľu na území NAPANTu v rámci projektu odhalili dnes na Donovaloch v časti Polianky.
Podľa Ondruša budú do začiatku turistickej sezóny inštalované ďalšie tri tabule v problémových lokalitách. Upozornil, že medveď ako najväčšia európska šelma nemá pravý zimný spánok a aj počas zimy si robí vychádzky. „Pred desiatimi dňami som narazil na čerstvé stopy dvoch jedincov vo Vajskovskej doline.“ Hoci to podľa Ondruša momentálne na Donovaloch vyzerá ako na Severnom póle, je posledná dekáda februára a už začiatkom marca sa postupne prebúdza väčšina populácie.
Minister životného prostredia József Nagy, ktorý inštaláciu a realizáciu opatrení v územnej pôsobnosti Štátnej ochrany prírody SR – Správy NAPANTu preveril na Donovaloch, priblížil, že tabule informujú, ako sa má človek správať, keď sa stretne s medveďom, prípadne, čo robiť, aby k stretu nedošlo. „A vôbec, medvede približujeme nie ako nepriateľov ľudí, ale ako zvieratá, ktoré môžu byť nebezpečné, pokiaľ sú vyrušené nedbanlivosťou človeka,“ dodal minister.
K územiam s najvyšším výskytom medveďa v Nízkych Tatrách patria Demänovská dolina, Jánska dolina, Bystrianska a Vajskovská dolina. Zároveň sú tieto oblasti aj obľúbeným cieľom turistov. Medzi zavedené opatrenia v týchto oblastiach patrí aj inštalácia 26 informačných tabúľ. Z celkového počtu 24 špeciálne upravených kontajnerov bolo medzi prvými rozmiestnených osem v NAPANTe a jeho ochrannom pásme v rámci turistických chodníkov. Ostatné sa nachádzajú v obci Donovaly, v okresoch Banská Bystrica, Brezno a Liptovský Mikuláš.
Starosta obce Donovaly Miroslav Daňo si myslí, že tabule majú pre obec a všetkých návštevníkov veľký význam. „Obyvatelia, ktorí tu žijú dlhé roky, vedia, že tieto zvieratá sú tu a ako sa majú správať. Ale chodí sem v letných mesiacoch, či už za lesnými plodmi alebo za hubami, veľa turistov, ktorí v tejto trase pokračujú smerom na Banskú Bystricu a stretávajú sa tam s týmito zvieratami.“ Medvede sa podľa neho pohybujú po okraji obce. Do centra nechodia, lebo tam je väčší ruch. Obec má tiež vlastné uzamykacie kontajnery. „Keď prišla táto ponuka, samozrejme, sme to prijali,“ dodal starosta s tým, že kontajner pre obec nie je lacný „špás“.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM