Rôzne Správy

SVET O SLOVENSKU: Chobotnica siaha až k Ficovi

Vyšetrovanie prípadu vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice skôr alebo neskôr privedie policajtov až k Robertovi Ficovi a to mu môže zlomiť väz. Inak bude naďalej z úzadia poťahovať nitky. Myslí si to politológ Samuel Abrahám.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Chobotnica siaha až k Ficovi
Zdroj: TASR

Pád tretej Ficovej vlády, Kiskova vzbura voči navrhovanému zloženiu nového Pellegriniho kabinetu a masové protesty v uliciach slovenských miest neustále zamestnávajú médiá po celom svete. Český portál blesk.cz priniesol ostrý rozhovor s politológom Samuelom Abrahámom, ktorý predsedu Smeru nijako nešetrí. Prirovnáva ho k šéfovi poľskej vládnej strany PiS Jaroslawovi Kaczynskému, ktorý tiež do premiérskeho kresla vysunul vernú spolupracovníčku a z úzadia potichu riadi celý štát.

Fico už mal byť preč

Pád vlády a nástup Petra Pellegriniho do pozície premiéra nepovažuje český Blesk za žiadne razantné zmeny. Z kľúčových mien predstaviteľov moci sa oficiálne stiahli do úzadia len Robert Fico a Robert Kaliňák, ale je jasné, že nikam neodišli. “Zloženie novej vlády nepredstavoval Pellegrini, ale Fico, ktorý už mal byť dávno mimo,” hovorí v rozhovore pre Blesk Samuel Abrahám.

Kritizuje aj pôvodnú nomináciu na post ministra vnútra v osobe Jozefa Ráža: “Poplietli si pojmy nestranícky a nadstranícky. Nestranícky je každý, kto nemá členstvo v strane a to môže byť hocikto. Na funkciu ministra vnútra však treba nadstraníckeho človeka, ktorý bude mať rešpekt aj od opozície a občianskej verejnosti. A preto bola nominácia pána Ráža nezmyselná. Je prepojený na bývalého ministra vnútra, pôsobil na ministerstve zdravotníctva a celé roky už s tými ľuďmi spolupracuje,” dodáva Abrahám. Preto je presvedčený, že prezident Kiska urobil dobre, keď odmietol pôvodný Pellegriniho návrh na zloženie novej vlády.

Chápadlá chobotnice

Otázkou zostáva, či rezignácia Roberta Fica z postu premiéra znamená aj jeho politický koniec. “Je to pomerne mladý politik, má len 53 rokov a zatiaľ sa len stiahol do tieňa svojich straníckych kolegov. O jeho osude zrejme rozhodne až úspešnosť policajného vyšetrovania Kuciakovej vraždy… a keď sa to otvorí a začne sa súd, tak skôr alebo neskôr privedie chobotnica vyšetrovateľov až k Ficovi. Nehovorím, že ju organizoval, ale toleroval ju, vedel o nej. A to je niečo, čo ho môže odstaviť z politiky,” cituje Blesk Abraháma.

Dnes už expremiér a predseda strany Smer vraj vôbec nevníma súčasnú situáciu ako svoj koniec – “len sa presunul do inej pozície a bude z pozadia ťahať nitky a rozhodovať o tom, čo sa bude diať. Takže to bude taká rola Jaroslawa Kaczynského. Ak táto nová vláda vydrží, tak bude mať veľký vplyv na jej fungovanie.”

Abrahám dodáva, že na Slovensku sa teraz dejú veľké veci, ktoré Česi možno môžu Slovákom až závidieť, aj keď je krajina v politickej kríze. Také masívne precitnutie verejnosti, ktorá vyšla do ulíc, je totiž zriedkavé. Ľud môže ukázať, že jedine on je pravým pôvodcom moci v štáte a zvrhnúť tých, ktorí sa pokúsili privlastniť si republiku pre seba.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM