Rôzne Správy

SVET O SLOVENSKU: Oplatí sa ešte pracovať vo Veľkej Británii?

Vraj nás čakajú húfy navrátilcov, ktorí na britských ostrovoch štedro zarábali. Príčinou je nielen horšia ekonomická situácia, ale aj nenávistné nálady.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Oplatí sa ešte pracovať vo Veľkej Británii?
5
Galéria
Zdroj: TASR

Trend postupného návratu pracovných migrantov z Veľkej Británie sa začal už pred niekoľkými rokmi, keď naplno vypukla finančná kríza, ktorá ostrovnú krajinu tvrdo zasiahla.

Podľa maďarského portálu Hungarytoday.hu sa teraz prílev Maďarov, ale aj Slovákov či Poliakov späť domov ešte znásobí. Príčinou je nielen zhoršujúca sa ekonomická situácia Veľkej Británie, ale aj nenávistné nálady.

Vrátia sa domov?

Vždy je všetko o peniazoch – hovorí trochu cynické porekadlo. V prípade pracovných migrantov, ktorí doma nechali rodinu, priateľov a zázemie, je však finančná motivácia často najdôležitejšia. Hungarytoday píše, že získať prácu v Londýne už nie je až taký dobrý biznis ako kedysi.

“Zatiaľ čo ešte pred pár rokmi sa veľa Maďarov, Slovákov, či Poliakov rozhodovalo, či odísť do Veľkej Británie, po drastických politických a ekonomických zmenách si mnohí kladú skôr otázku, či sa nevrátia späť domov,” cituje portál maďarského analytika Gábora Szocsa.

Vysvetľuje, že Britom sa po odhlasovaní Brexitu veľmi nedarí. “Libra oslabila voči forintu o 22 percent. To znamená, že Maďari pracujúci v Londýne posielajú domov menej peňazí. Ak mali svoje úspory uložené v librách, tak na tom výrazne stratili.”

Zdroj: TASR

Koľko zarábajú?

Je pravdou, že britská ekonomika momentálne zažíva turbulentné časy, ale až také zlé to v porovnaní s Maďarskom alebo Slovenskom zasa nie je.

Zatiaľ čo priemerná mesačná mzda v Maďarsku je 830 eur a na Slovensku 867 eur, vo Veľkej Británii si človek zamestnaný na plný úväzok stále mesačne zarobí v priemere 3 310 eur.

Nezamestnanosť na britských ostrovoch a v Maďarsku je prakticky rovnaká – pohybuje sa okolo piatich percent. Na Slovensku je to stále dvojnásobok – takmer desať percent. Pravdou však zostáva, že tak maďarské ako aj slovenské firmy majú dlhodobo problém nájsť kvalifikovanú pracovnú silu a návrat zručných migrantov zo zahraničia by určite privítali.

Štúdia spoločnosti ManpowerGroup ukázala, že viac ako polovica maďarských firiem nedokáže obsadiť voľné pracovné miesta. Ďalej uvádza, že o kvalitných zamestnancov nesúťažia len s domácou konkurenciou, ale aj so susednými krajinami. Čoraz viac Maďarov z pohraničných oblastí sa zamestnáva aj na Slovensku.

Východoeurópanov pracujúcich vo Veľkej Británii možno postrčí k návratu domov aj nevraživé prostredie. “Celkový pohľad na cudzincov vo Veľkej Británii sa po Brexite zhoršil, čo ovplyvňuje ich každodenný život. Ich cenné skúsenosti a jazykové zručnosti by pritom boli veľkou výhodou na domácom trhu,” dodáva portál.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM