Rôzne Správy

SVET O SLOVENSKU: Posledný európsky diktátor píše Kiskovi

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko si nenechal ujsť príležitosť, aby zaslal blahoprajné želanie slovenskej hlave štátu Andrejovi Kiskovi pri príležitosti výročia vzniku republiky.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Posledný európsky diktátor píše Kiskovi
Zdroj: TASR

Na čele Bieloruska už stojí 23 rokov a opraty moci drží pevne v rukách. V jeho krajine sú prenasledovaní opoziční lídri, novinári a každý, kto si dovolí spochybňovať jeho režim. Donedávna bol na na sankčnom zozname Európskej únie a vo všeobecnosti je považovaný za posledného skutočného diktátora Európy. Alexander Lukašenko dlhodobo manévruje medzi Moskvou a Západom, pričom sa pragmaticky snaží udržiavať si priazeň oboch mocenských centier. Rovnako sa snaží budovať dobré vzťahy aj so Slovenskom.

Všetko najlepšie!

“Naše krajiny majú stabilné a konštruktívne vzťahy. Rozvíja sa naša spolupráca v rôznych hospodárskych oblastiach, ako aj medzi našimi ľuďmi,” napísal Lukašenko slovenskému prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Informuje o tom bieloruská agentúra Belarus News.

Blahoželanie pri príležitosti vzniku Slovenskej republiky doplnil ďalšími klasickými frázami. “Hlava bieloruského štátu verí, že slovensko – bieloruské vzťahy sa budú naďalej rozvíjať a prehlbovať vo všetkých sektoroch spolupráce a budú slúžiť na zvyšovanie prosperity oboch národov…”

Kamarát so všetkými

Bieloruský režim držali dlhodobo nad vodou nadštandardné hospodárske vzťahy s Moskvou a najmä dodávky lacného plynu. Rusko však za prejavy svojej priazne vždy očakáva niečo späť, čo ich vzájomné vzťahy skomplikovalo. Dnes bieloruský režim tvrdí, že sa snaží zbližovať rovnako s EÚ ako aj s Ruskom.

Bieloruský minister zahraničných vecí Uladzimir Makej nedávno pred novinármi vyhlásil, že jeho krajina chce mať dobré vzťahy s Východom aj Západom, keďže sa nachádza na hranici dvoch silných geopolitických hráčov. Zároveň dodal, že Minsk sa odmieta rozhodovať medzi Moskvou a Bruselom a Rusko sa jeho snahou o spoluprácu so západom nemusí cítiť ohrozené.

Snaha nikoho si nepohnevať sa komicky prejavila aj počas nedávnych vojenských manévrov. Bieloruská armáda si vytvorila fiktívnych nepriateľov – vymyslené republiky. Jedna z nich sa volala Vejšnoria a nachádzala sa na severozápade krajiny. Fiktívna Vesbaria mala sídlo v Litve a Lubenia zasa v Poľsku…

Vymyslené krajiny si však rýchlo našli aj svojich priaznivcov. Ľudia na sociálnych sieťach im vytvorili štátnu vlajku, mapu ale aj vlastný erb. Wikipédia zasa podrobne opisuje geopolitický charakter krajiny. Bielorusi dokonca spustili stránku, na ktorej môžu záujemcovia požiadať o štátne občianstvo vymyslenej krajiny. 

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM