Rôzne Správy

SVET O SLOVENSKU: Zeman žartoval o vraždení novinárov. Dnes sa nevyjadruje

Českí politici i stovky českých žurnalistov vyjadrujú zdesenie nad vraždou novinára Jána Kuciaka. Apelujú na slovenskú políciu, aby čo najskôr ohavný zločin vyšetrila a ochránila mediálnu obec.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Zeman žartoval o vraždení novinárov. Dnes sa nevyjadruje
Zdroj: TASR

Poprava reportéra Jána Kuciaka a jeho snúbenice rezonuje po celej Európe a minútou ticha si ju uctili aj poslanci Európskeho parlamentu. Úprimné vyjadrenia smútku a odsúdenia vrahov prichádzajú najmä zo susednej Českej republiky. Sústrastné vyjadrenia okamžite vyslovili takmer všetci významní politici až na jedinú výnimku – prezidenta republiky Miloša Zemana. Práve on v minulosti vtipkoval o tom, že novinári by sa mali likvidovať.

Je to útok na demokraciu

Každá vražda je ohavný zločin, ale keď je zabitý novinár pre svoju prácu, je to útok na celú demokratickú spoločnosť a jej hodnoty. Preto českí politici nešetria slovami odsúdenia: “Ak sa potvrdí, že to súviselo s jeho prácou, tak je to šialené. V živote by mi nenapadlo, že sa niečo také môže stať v roku 2018 na Slovensku. Násilie voči novinárom absolútne odsudzujem,” cituje slová českého premiéra Andreja Babiša český portál Lidovky.cz.

“Bol rovnako starý ako môj syn… Myslím na jeho rodičov a nedokážem si predstaviť väčšie utrpenie. Táto ohavnosť musí byť potrestaná. Európa nesmie byť miesto, kde sa za slobodu slova platí životom,” napísal na sociálnu sieť bývalý predseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Niekdajší kandidát na prezidenta Michal Horáček vyhlásil, že po 30 rokoch vo verejnom živote má rôzne skúsenosti s novinármi a nie vždy boli pozitívne. “Ani na sekundu by mi ale nenapadlo čo i len žartovať o likvidácii novinárov. Vražda slovenského reportéra je násilím na každom z nás. Je to atentát na naše nádeje vybudovať fungujúcu demokraciu,” dodal pre portál Horáček.

Zeman nekomentuje

Niektorí českí politici si teraz spomenuli na nemiestne poznámky českého prezidenta Miloša Zemana o likvidácii novinárov, ktoré nenápadne utrúsil do ucha ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi. „Vtipkovanie Zemana s Putinom, že novinári by sa mali likvidovať, dnes vidíme, bohužiaľ, v praxi – na Slovensku zavraždili investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerku. Mal iba 27 rokov. Je neuveriteľné a neprijateľné, že toto ktokoľvek rozpráva, najmä ak je to prezident,“ napísal na sociálnu sieť Miroslav Kalousek.

Práve v tejto súvislosti je zarážajúce, že český prezident pri správe o Kuciakovej vražde bezprostredne mlčal. „Žiadne vyjadrenie,“ uviedol najprv jeho hovorca Jiří Ovčáček pre server iRozhlas.cz. Až neskôr zločin odsúdil a dodal trochu viac: „Je mimoriadne nechutné, že niektorí českí politici a aktivisti zneužívajú desivú vraždu novinára na Slovensku na politický boj a útoky,“ cituje Ovčáčkove slová portál Lidovky.cz. Ďalej už tému nechcel komentovať. Čitatelia sa tak nedozvedeli, kto a ako Kuciakovu vraždu zneužíva a či si Miloš Zeman stále myslí, že novinárov treba likvidovať.

Verejné vyhlásenie odsudzujúce popravu Jána Kuciaka už podpísali tri stovky českých novinárov z verejnoprávnych i súkromných médií. Tragédiu označili za čisté barbarstvo, ktoré sa nesmie v demokracii ticho prijímať ako riziko povolania.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM