Kultúra

Tamara a Nikola tvrdo pracovali, aby zaujali Šalianskeho Maťka

Na regionálny 21.ročník Šalianskeho Maťka sa v tretí januárový piatok zišlo v CVČ Elán 41 recitátorov z ružomberského okresu. Nechýbali ani žiačky literárno – dramatického odboru ZUŠ Ľ. Fullu Tamara Kenderová a Nikola Húsková, ktoré boli aj ocenené a Tamara postúpila do krajského kola.

Ilustračný obrázok k článku Tamara a Nikola tvrdo pracovali, aby zaujali Šalianskeho Maťka
Zdroj: Dnes24.sk

Súťaž v prednese slovenskej povesti ŠALIANSKY MAŤKO Jozefa Cígera Hronského sa zrodila na počesť významného slovenského spisovateľa a matičného činovníka, zakladateľa a prvého predsedu zahraničnej Matice slovenskej Jozefa Cígera Hronského, rodáka zo Šale. Aktuálny 21. ročník Šalianskeho Maťka sa koná v duchu myšlienky „Stretnutie po 20. rokoch“.

A začali deti vo svojich prednesoch svet pretvárať

Začali rozprávať, čo je dobré – čo zlé, koľko je princov, hlupákov a popolvárov, sedemhlavých drakov. Deti túžili po láske a pravde, po šťastí, po odhaľovaní krívd a utrpení, aby sa im povesť „živou vodou“ mohla stať. K tomuto všetkému sa deti prerecitovali a v ich podaní ožili skvosty starých otcov a materí, aby sa utvrdila láska k domovine, k tomu peknému, čo v nás tleje – k povesti.

„Do súťaže som prihlásila žiačky literárno – dramatického odboru ZUŠ Ľ. Fullu Tamarku Kenderovú a Nikolku Húskovú, ktoré poctivo so mnou nacvičovali povesti aj počas vianočných sviatkov, kedy ich kamaráti oddychovali. Tvrdá a poctivá práca priniesla ovocie. Tamarka Kenderová bola za prednes Kamenná žena ocenená 1. miestom s priamym postupom na krajskú súťaž do Žiliny a Nikolka Húsková získala 2. miesto za recitáciu povesti Dunaj. Veľmi si vážim ich ocenenie, pretože obidve dievčatá prišli do literárno-dramatického odboru len tento rok a vytvorili si krásny vzťah k literatúre,“ povedala vedúca literárno-dramatického odboru Anna Mišurová.

Súťaže v prednese slovenskej povesti od ľubovoľného autora sa môžu zúčastniť žiaci 2. – 7. ročníka ZŠ, ako aj žiaci reálnych gymnázií (tried prima, sekunda) v troch vekových kategóriách. Každý súťaží s jednou slovenskou povesťou v rozsahu najviac 6 minút.

zdroj: Anna Mišurová, vedúca LDO ZUŠ Ľ.Fullu/ rk24

Šaliansky Maťko -január 14
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM