Jozef Milan Kultúra

TIP na NEDEĽU: Belgickí symfonici a kinematograf

Kultúrny dom A. Hlinku a.s. a Mesto Ružomberok vás pozývajú v nedeľu 8. júla 2012 o 14:00 do Parku Š. N. Hýroša v Ružomberku na koncert mladých belgických symfonikov Speelschare Diksmuide a Folklórneho súboru Liptov. Večer začína premietanie českých

De Speelschare je orchestrom vyše 40-tky mladých hudobníkov pri St. Aloysius College v Diksmuide v Belgicku. Pôvodne jeho hudobníci boli študentmi tejto školy. Dnes sú však dvere orchestra „De Speelschare“ otvorené aj pre „cezpoľných“ nadšencov hudby. **Zakladateľ súboru a jeho vedúci Gino Malfait dáva mladým ľuďom príležitosť mať jedinečný zážitok z hudby v skupine. V programe má skladby rôzneho charakteru: variácie moderných piesní, diela inšpirované klasikou, či jazz… **

De Speelschare nie je striktne vyprofilovaná zložením hudobných nástrojov. Okrem dychových nástrojov tam nájdete huslistov ako aj gitaristov. Každý rok v júli – na začiatku prázdnin – organizuje koncertné turné. Tieto mimoškolské prehliadky umožnili De Speelschare hosťovať v mnohých krajinách ako napr. Nemecko, Anglicko, Holandsko, Rakúsko, Francúzsko, Dánsko, Česká republika, Španielsko, Švajčiarsko… Pre orchester De Speelschare bude potešením, že sa predstaví aj na Slovensku! V prípade nepriaznivého počasia sa podujatie uskutoční vo Veľkej dvorane KDAH.

=============­========================­========================­=============== Pre Ružomberok už tradičné večerné premietanie českých a slovenských filmov pod holým nebom Bažant Kinematograf 2012, ktoré sa koná na začiatku júla už niekoľko rokov, štartuje českým filmom Czech Made Man režiséra Tomáša Řehořeka, ktorý sa s nadhľadom a bez servítky pozerá na uplynulých 20 rokov slobody. Premietanie sa začína každý večer okolo 21,15 hod.

Program ďalších dní: Pondelok 09.07.2012 – Dom (SR – ČR) Dom je celovečerný debut mladej slovenskej scenáristky a režisérky Zuzany Liovej, intímna dráma vzťahu otca a dcéry, v ktorej sa stretávajú sny rôznych generácií.

Utorok 10.07.2012 – Cigán (SR – ČR) Cigán je príbeh Adama, chlapca, ktorý sa po smrti svojho otca pokúša prekročiť hranice rómskej osady a zlepšiť život svojich súrodencov.

Streda 11.07.2012 – Perfect Days (ČR) Erika oslavuje štyridsiate narodeniny.

Štvrtok 12.07.2012 – Nevinnosť (ČR) Cesta z vrcholu na absolútne dno môže byť veľmi rýchla.

Pre hlavným titulom sa premietajú animované predfilmy Ivany Laučíkovej, Martina Snopeka (Posledný Autobus, Nazdravíčko!) a Michaely Čopíkovej (Dist and Glitter, O ponožkách a láske, Fat Fatal). Časy začiatkov predstavení sú len orientačné, premietať sa začína krátko po zotmení. Predstavenie sa nekoná v prípade nepriaznivého počasia, predovšetkým za silného vetra.

zdroj: ruzomberok.sk/ ruzomberok24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM