Jozef Milan Rôzne

Tlačová beseda petičného výboru Nie benzínke

Aktivisti kampane "Povedzme NIE benzínke na sútoku Revúcej a Váhu!" pozvali v piatok (3.2.) novinárov na tlačovú konferenciu, ktorá sa uskutočnila v čajovni Relax v Ružomberku.

Hovorca kampane Boris Mutina predstavil petičný výbor, ktorý tvoria okrem hovorcu Richard Kožár – predseda a členovia Matúš Bišťan, Patrik Lupták a Tomáš Kollár. Doteraz aktivisti vyzbierali zhruba 600 podpisov, čo považujú za úspech kvôli prevládajúcim silným mrazom. Po ich zmiernení budú v zbere podpisov na uliciach Mesta pokračovať.

Novinári dostali k dispozícii materiál, ktorý v šiestich bodoch vysvetľuje, prečo aktivisti protestujú proti postupu prenájmu mestského pozemku a zámeru investora vybudovať čerpaciu stanicu (ČS) na sútoku Revúcej a Váhu.

1. V prvom bode je zopakovaná výhrada voči postupu investora- firmy Europetrol, s.r.o., ktorá pôvodne deklarovaný verejno-prospešný záujem použila na zavedenie verejnosti a poslancov, aby získala výhody(obídenie súťaže, najnižšiu cenu nájmu). 2.+3. V ďalších dvoch častiach je obšírne popísané o získaní problémového nájomného za cenu 3 € za meter štvorcový investorom, ktoré bolo v poriadku iba pre pôvodný zámer. Aktivisti vyčítajú primátorovi, časti poslancov a taktiež hlavnému kontrolórovi mesta nekonanie vo veci výšky nájmu po odsúhlasení zmeny zámeru. 4. „NIe benzínke“ upozorňuje na nebezpečný precedens do budúcnosti ohľadom získavania mestských pozemkov investormi. 5. V piatom bode je rozoberaná úloha poslanca Juraja Čecha a jeho syna, ako bývalého konateľa investora. 6. Záverečný bod materiálu poukazuje na enviromentálne riziko spojené s budovaním ČS v blízkosti lokalityNnatura 2000. V záverečnom odstavci aktivisti deklarujú svoje podozrenie, že vedenie Mesta a časť poslaneckého zboru podporovalo nehospodárnosť, resp. že môže ísť o vážny konflikt záujmov či dokonca korupčné správanie.

Ciele petičného výboru prišiel na TB podporiť spisovateľ Jozef karika a Richard Kalmár, ktorý zastupoval ružomberský Cech architektov. Viac informácií o aktivitách petičného výboru nájdete na: www.niebenzinke.sk

Kauze benzínky sa budeme ďalej venovať, v najbližších dňoch budeme získavať stanoviská dotknutých jednotlivcov a investora.

RK Nie benzinke
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM