Ivana Milanová Kultúra Správy Samospráva

Jedinečnosť sa uchovala pre ďalšie generácie: Gotický kostol všetkých svätých v Ludrovej

Vidiecky kolonizačný kostolík bol postavený v poslednej tretine 13. storočia v priestore medzi Ružomberkom a Liptovskou Štiavnicou a je považovaný za najstarší na Liptove.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečnosť sa uchovala pre ďalšie generácie: Gotický kostol všetkých svätých v Ludrovej
Zdroj: vypadni.sk

Návrh na reštaurovanie unikátnych malieb vypracoval ak.soch.Juraja Matáka, ktorý ako mladý začínajúci reštaurátor pracoval v rokoch 1960–1966 pod vedením Mikuláša Štalmacha pri záchrannom reštaurátorskom zásahu. Realizátorom reštaurátorských prác bol Oblastný reštaurátorský ateliér v Levoči.

Ako informovala Ing. Naďa Somorová z Liptovského múzea v Ružomberku, Ccieľom projektu bolo na základe reštaurátorského prieskumu a návrhu na reštaurovanie exteriéru a interiéru gotického kostola začať reštaurátorské práce v interiéri vzácnej národnej kultúrnej pamiatky, zabrániť ďalšiemu znehodnocovaniu malieb a ich reštaurovaním uchovať túto jedinečnú pamiatku pre ďalšie generácie.

Projekt bol realizovaný s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky v rámci grantového programu Dotácie 2016 v sume 15 000,00 € a spolufinancovaný finančnými prostriedkami Žilinského samosprávneho kraja v sume 1 764€.

Rímskokatolícky kostol Všetkých svätých v Ludrovej-Kúte patrí vďaka ojedinelým vnútorným maľbám medzi najvýznamnejšie ranogotické sakrálne pamiatky nielen v Liptove, ale i na celom Slovensku.

Reštaurátorské práce boli vykonané v súlade s rozhodnutím KPU Žilina na vysokej odbornej úrovni.

Interiér kostola je cenným svedectvom stredovekej nástennej maľby. Najvzácnejšiu a najkrajšiu časť chrámu predstavuje svätyňa, na stenách ktorej neznámy autor okolo roku 1420 namaľoval christologický cyklus. Celkovo 34 výjavov zo života Ježiša Krista svojou nádherou osloví každého, nielen veriaceho človeka. So spomínaným počtom fresiek ide o najrozsiahlejší christologický cyklus na Slovensku.

Zdroj: ruzomberok.dnes24.sk
Zdroj: Liptovské múzeum v Ružomberku
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM