Ivana Milanová Správy

Tohtoročná úroda obilnín bude vysoká, ich ceny pôjdu nadol

Tohtoročná úroda hustosiatych obilnín bude v SR pravdepodobne najvyššia za posledné roky, hektárové výnosy sa ukazujú byť nadpriemerné, čo však bude tlačiť ceny obilnín nadol.

Ilustračný obrázok k článku Tohtoročná úroda obilnín bude vysoká, ich ceny pôjdu nadol
Zdroj: TASR

Uviedla to v piatok (22.7.) šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná na žatevnom poli Vinohradníckeho a poľnohospodárskeho družstva Modra, za účasti predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Milana Semančíka, ako aj agropotravinárskych odborníkov.

„Zvýšili sa plochy pšenice. Určite nie sme veľkým hráčom na svetových trhoch (s obilninami), ktorí určujú cenu, čiže aj pri tom väčšom množstve a väčšej výmere držím palce všetkým, ktorí pestujú obilie, aby sa im produkciu podarilo zrealizovať za čo najlepšie ceny,“ povedala.

Slovenská produkcia obilnín podľa neho prevyšuje spotrebu. „Určite nie sme spokojní so speňažovaním obilia. Ceny obilia sú medziročne nižšie o 20 až 30 eur za tonu,“ podčiarkol. Bolo by podľa jeho slov dobre, ak by sa slovenská produkcia obilia mohla vo väčšej miere spotrebovať na Slovensku, najmä v živočíšnej výrobe. „My sme závislí na exporte obilnín. Ak odhadujeme tohtoročnú produkciu na úrovni okolo 3 miliónov ton, tak už teraz vieme povedať, že asi 1,5 milióna ton obilnín potrebujeme vyviezť do zahraničia,“ dodal Semančík.

Prečítajte si tiež:

KURIOZITA DŇA: Liptovská atrakcia zrkadlí podnikanie po slovensky

COrvus uľahčuje nevidiacim prácu s dotykovým telefónom. Poznáte lepšiu aplikáciu pochádzajúcu z Ružomberka?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM