Basketbal

Tri ružomberské basketbalistky sú v reprezentačnom výbere Slovenska

Slovenské basketbalové reprezentantky odštartovali v pondelok v Piešťanoch záverečnú prípravu na majstrovstvá Európy v Maďarsku a Rumunsku (11.-28. júna). Medzi štrnástimi kandidátkami sú aj tri hráčky MBK Ružomberok – Zuzana Lázárová, Dominika Baburová a Veronika Remenárová.

Ilustračný obrázok k článku Tri ružomberské basketbalistky sú v reprezentačnom výbere Slovenska
Zdroj: TASR

Prípravný tábor potrvá šesť týždňov a Slovenky počas neho odohrajú deväť až desať prípravných zápasov. Tréner Maroš Kováčik povolal na úvodný zraz 16 hráčok, do Piešťan sa ich dostavilo 14, na šampionát pôjde 12-členný káder. V tíme, ktorý si vlani vybojoval postup na európsky šampionát v Maďarsku bola z Ružomberčaniek aj Eva Kmeťová. „Ospravedlnila som sa zo zdravotných dôvodov. Potrebujem si doliečiť oči tak, aby som do novej sezóny mohla vstúpiť bez okuliarov, ktoré mi v zápasoch prekážajú,“ povedala basketbalistka pre portál liptov.sme.sk. a dodala, že ju čakajú ešte konzultácie a po nich pravdepodobne bude nasledovať operácia.

Miesto v Riu získa iba víťaz

Tím si dáva pred ME cieľ skončiť čo najvyššie, pričom poškuľuje aj po miestenke na budúcoročnú olympiádu v brazílskom Rio de Janeiro. Tú však získa iba víťaz turnaja. „Cieľ je náročný, ale jasný. Nie je to nemožné, chceme bojovať o miestenku na OH a pokúsime sa to splniť. Veríme, že po ME budeme všetci spokojní. Jednoducho si nemôžete dávať nízke ciele. Teraz je ťažké povedať na koľko percent je to možné, ale je tam šanca a my o to chceme zabojovať,“ uviedol tréner Maroš Kováčik. Líderkou tímu by mala byť tridsaťštyriročná Zuzana Žirková, kapitánka a šesťnásobná najlepšia hráčka krajiny.

Nominácia do prípravy na ME:

  • Rozohrávačky: Zuzana Žirková, Barbora Bálintová (obe Good Angels Košice), Zuzana Lázárová (MBK Ružomberok), Kristi Toliverová (UMMC Jekaterinburg/Rus.)
  • Krídla: Angelika Slámová (ŠBK Šamorín), Martina Kiššová (Good Angels Košice), Dominika Baburová, Veronika Remenárová (obe MBK Ružomberok), Terézia Páleníková, Marta Páleníková (obe Piešťanské Čajky), Katarína Tetemondová (BK IMOS Brno/ČR)
  • Pivotky: Beáta Janoščíková, Žofia Hruščáková (Good Angels Košice), Lucia Krč-Turbová (Piešťanské Čajky), Anna Jurčenková (TSV 1880 Wasserbur­g/Nem.), Romana Vyňuchalová (ŠBK Šamorín)

Zdroj: tasr/ liptov.sme.sk; foto tasr;

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM