Jozef Milan Rôzne

Úradníci po útoku: Náhrada nebude, zastreľte si medveďa!

Začiatkom júna sme vás informovali, ako dva mladé medvede rozbili dva včelie úle priamo v záhrade rodinného domu manželov Mišíkovcov v Ružomberku-Bielom Potoku. Rodina požiadala po medveďom útoku o náhradu spôsobenej škody . No nepochodila...

Obvodný úrad životného prostredia (OUŽP) v Ružomberku potvrdil, že škoda na dvoch včelstvách bola spôsobená medveďom hnedým. V ďalšom texte ale úrad poškodenej rodine oznamuje, že v zmysle zákona o ochrane prírody a krajiny náhradu škody nemôže poskytnúť. Dôvodom je fakt, že v danom území bol Ministerstvom životného prostredia SR povolený odstrel jedného jedinca tohto vybraného chráneného živočícha.

„Vo Vašom prípade bola škoda spôsobená na území, ktoré je súčasťou poľovného revíru Smrekovica a Mestským lesom s.r.o. Ružomberok, ktoré vykonávajú právo poľovníctva na tomto území, bola rozhodnutím Ministerstva ŽP SR povolená výnimka zo zákona na usmrtenie jedného jedinca medveďa hnedého v poľovnom revíri Smrekovica (v okolí odsady Vlkolínec, Trlenskej doliny, Bieleho Potoka a Sidorova v k.ú. Ružomberok od 1.6.2012 do 15.12.2012,“ píše sa v liste OUŽP. Marcel Mišík ako žiadateľ sa cíti v práve a nemieni sa uspokojiť s takouto argumentáciou, preto sa bude snažiť možnými spôsobmi domôcť svojich nárokov.

S obdobným problémom v tejto dobe zápasí aj Ladislav Kupčo z Vlkolínca, ktorý po dvoch „medvedích návštevách“ dostal rovnakú odpoveď ako Mišíkovci. Ten už stihol napísať ministrovi ŽP a zaslať mu balík so vzorkou jabĺk, ktoré obžiera „jeho medveď“ v jeho záhrade. Zmyslom dodávky jabĺk je poukázať na nezmyselnosť ministerského odporúčania z minulého roka, aby si majitelia záhrad pooberali jablká skôr, ako budú zrelé.

Súvisiaci článok: „Medvede prišli až do záhrady: Zostala po nich spúšť!“

RK medvede a vcely
12
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM