Rôzne

Úspech Filozofickej fakulty KU: Šetrí si peniaze na granty

Katolícka univerzita v Ružomberku, Filozofická fakulta je v celoslovenskom meradle najúspešnejšou fakultou v počte získaných zahraničných grantov. Vo finančnom objeme grantov zo zahraničia patrí medzi päť najúspešnejších fakúlt na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Úspech Filozofickej fakulty KU: Šetrí si peniaze na granty
Zdroj: Dnes24.sk

V hodnotenom období rokov 2009 až 2012 získala 27 zahraničných grantov v oblasti výskumu a vývoja v celkovom objeme 636 304,23 eur. Špecifikom je, že fakulta nemala ani jeden zahraničný grant z Európskej únie, ale špecializovala sa na granty financované menšími programami a nadáciami z Európy a USA. Konštatuje to Súhrnná správa o výsledku kontroly financovania vedecko-výskumnej činnosti zo zahraničných zdrojov na vybraných vysokých školách a univerzitách, ktorú v minulých dňoch zverejnil Najvyšší kontrolný úrad SR (NKÚ SR).

Úspešné fakulty

Z celkového počtu 19 hodnotených fakúlt prvých päť, medzi ktorými je aj FF KU, dokázalo pokryť 67 % počtu všetkých získaných projektov zo zahraničia. Rovnako päť fakúlt – Materiálovotechno­logická fakulta STU Bratislava so sídlom v Trnave, Ekonomická fakulta TU Košice, Prírodovedecká fakulta UK Bratislava, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU Bratislava a Filozofická fakulta KU Ružomberok, dokázalo pokryť 86 % finančného objemu 14 866 011,84 EUR zo všetkých zahraničných grantov 19 hodnotených fakúlt.

Problematické oblasti

  • Až 74 % fakúlt sa v prieskume, ktorý počas kontroly NKÚ SR realizoval, vyjadrilo, že je problematické až nemožné vopred plánovať vlastné zdroje, ktoré sú nevyhnutné na podanie žiadosti o grant (povinné spolufinancovanie, náklady na projektové tímy, ktoré pripravujú žiadosti, prefinancovanie a pod.). Spoločným znakom piatich najúspešnejších fakúlt bolo, že si vytvárali vlastné fondy, v ktorých kumulovali finančné prostriedky pre potreby spolufinancovania či prefinancovania projektov.
  • 50 % respondentov uviedlo, že nedostatok finančných prostriedkov pri spolufinancovaní a prefinancovaní je jednou z hlavných príčin, ktoré majú vplyv pri rozhodovaní, či sa fakulta bude snažiť získať zahraničný grant alebo nie.
  • 39 % fakúlt uviedlo, že súčasný systém nedostatočne motivuje verejné vysoké školy pripravovať žiadosti o zahraničný grant.

Zahraničné cesty a osobné vzťahy – základ úspechu

Fakulty ďalej poukázali na vysokú účinnosť zahraničných pracovných ciest vo väzbe na zahraničné granty. 82 % fakúlt, ktoré realizovali zahraničný grant, uviedlo ako hlavný zdroj, na základe ktorého získali zahraničný výskumný grant, práve osobný kontakt nadviazaný počas zahraničných ciest, stáží, pobytov, workshopov, seminárov a pod. Kontrolované fakulty tiež uviedli pozitívnu skúsenosť s vytvorením fakultných administratívnych pozícií alebo útvarov, ktoré sa venujú získavaniu grantov.

zdroj: ku.sk; foto: T2.sk;

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM