Jozef Milan Rôzne

Utečenci na Smrekovici: Utópia, politikárčenie alebo reálna možnosť?

Top témou tohto leta je na Slovensku prijatie či neprijatie utečencov, ktorí zaplavujú hlavne južné štáty Európskej únie. V rámci rôznych návrhov riešení sa v posledných dňoch okrajovo spomínal aj Ružomberok, konkrétne bývalý vojenský priestor s ubytovacími kapacitami na Smrekovici.

Ilustračný obrázok k článku Utečenci na Smrekovici: Utópia, politikárčenie alebo reálna možnosť?
Zdroj: Dnes24.sk

Bývalý minister obrany a súčasný poslanec NR SR z opozičnej strany Sloboda a solidarita Ľubomír Galko podľa portálu liptov.sme.sk na minulotýždňovej tlačovej konferencii navrhoval umiestniť 500 azylantov z Rakúska do vojenských priestorov v exravilánoch obcí a miest. Návrh reagoval na referendum v Gabčíkove, v ktorom domáci občania odmietli prijať utečencov na svojom území. Poslanec Galko spomenul tri lokality, z ktorých jednou je veľkofatranská Smrekovica. „Smrekovica je pripravená prijať ľudí. Jej výhodou je to, že sa nachádza mimo zastavaného územia, hlboko v lese a dá sa tam dostať len nákladným autom,“ povedal exminister Galko.

Reálna úvaha?

Horský hotel Granit Smrekovica, ktorý v predmetnej lokalite poskytuje ubytovacie a stravovacie služby, patrí akciovej spoločnosti HOREZZA, ktorá združuje päť zariadení Ministerstva obrany SR (štyri hotely, z toho dve kúpeľné a jedno nemocničné zariadenie). Spoločnosť HOREZZA je akciovou spoločnosťou, ktorej jediným akcionárom je Ministerstvo obrany Slovenskej republiky. Ľubomír Galko uviedol, že zariadenie v súčasnosti disponuje zhruba stovkou postelí, čo by v prípade potreby bolo možné navýšiť.

Mesto Ružomberok, do ktorého katastrálneho územia Smrekovica patrí, by sa samozrejme ku prípadnému návrhu ubytovania utečencov na svojom území vyjadrovalo. Ako pre rk24 povedal asistent primátora Michal Praženica, žiadna oficiálna žiadosť o vyjadrenie ku tomuto problému z príslušného ministerstva SR neprišla .

Zdroj: liptov.sme.sk/ rk24; foto: horezza.sk;

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM