Ivana Milanová Rôzne

V dobrom i v zlom

V dobrom i v zlom. To je motto druhého ročníka Národného týždňa manželstva (NTM), ktorého cieľom je vyzdvihnúť hodnotu tohto zväzku. "Pocit, že nie je všetko na mne, je najdôležitejší," povedala manželka prezidenta SR Silvia Gašparovičová n

NTM prebieha v týždni osláv svätého Valentína a má podporiť manželstvo akýmkoľvek kreatívnym spôsobom, zamerať na manželstvo pozornosť spoločnosti aspoň jeden týždeň v roku, motivovať páry k budovaniu vzťahu a hovoriť o prínosoch trvalého zväzku muža a ženy.
Prvá dáma, ktorá nad kampaňou prezvala záštitu, dnes priznala, že je vydatá 48 rokov a počas tohto obdobia bolo dobre aj zle. „Sú povinnosti pracovné, rodinné, ani jeden nemá čas, ale treba urobiť všetko pre to, aby sa to spoločne zvládlo. Stačí prirodzená inteligencia, tolerancia, vedieť prekonať problémy a povzniesť sa nad malichernosti,“ povedala svoj recept na šťastné manželstvo. Aby sa polovica manželstiev nerozvádzala, treba podľa prvej dámy apelovať najmä na mladých ľudí. „Najviac si to potom odnesú deti, ktoré sú rozvodom traumatizované,“ dodala.
Národný koordinátor NTM Vladimír Sochor pripomenul, že každé manželstvo sa môže stať postupom času rutinou a táto kampaň má podľa jeho slov medzi túto rutinu vniesť čerstvý vietor. „NTM prináša tiež svedectvá bežných ľudí, ale aj osobností, aby sme ukázali na dobrú voľbu, ktorou manželstvo je,“ dodal s tým, že toto je priestor popracovať na vzájomnej blízkosti.
Najviac žien uzatvára manželstvo vo veku 25 až 29 rokov a muži hovoria svoje áno vo veku 30 až 44 rokov. Hovorca primátora Ľubomír Andrassy na konferencii poznamenal, že počet uzatvorených manželstiev sa postupne znižuje a Bratislava je na vrchole rebríčka rozvodovosti. „Viac ako 1200 párov si minulý rok povedalo Ďakujem, končíme,“ uviedol Andrassy s tým, že téma tradičnej rodiny je pre hlavné mesto jednou z prioritných a preto sa do projektu zapojilo. Kampaň vyvrcholí 19. februára o 15.00 h Koncertom hudby a manželských príbehov v Dóme svätého Martina.
História kampane siaha do roku 1997, kedy sa Angličan Richard Kane rozhodol poukázať na dôležitosť a prínosy manželstva pre spoločnosť i jednotlivca. Kampaň Marriage Week (MW – Týždeň manželstva) si získala podporu osobností politického a spoločenského života, počas svojho úradovania napríklad nad ňou prevzal záštitu vtedajší britský premiér Tony Blair s manželkou. Týždeň manželstva prebieha v súčasnosti aj v Nemecku, Holandsku, Česku, Maďarsku a ďalších krajinách.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM