Ivana Milanová Kultúra

V Ružomberku otvorili výstavu z najnovšej tvorby členov Zväzu slovenských fotografov

Najnovšiu tvorbu v umeleckej fotografii členov Zväzu slovenských fotografov (ZSF) prezentuje 41. ročník súťažnej výstavy, ktorú v sobotu (6.8.) slávnostne otvorili v Liptovskom múzeu v Ružomberku.

Ilustračný obrázok k článku V Ružomberku otvorili výstavu z najnovšej tvorby členov Zväzu slovenských fotografov
Zdroj: Dnes24.sk

Na vernisáži zároveň vyhodnotili aj medzinárodnú elektronickú súťaž Tatranský mapový okruh, ktorú ZSF zorganizoval už po tretí raz.

„V tomto roku začala štvrtá dekáda súťaží umeleckej fotografie našich členov. Do súťaže 41. ročníka sa zapojilo 120 autorov v dvoch kategóriách zo 43 miest a obcí Slovenska. Autori do voľnej témy zaslali 530 fotografií a do kategórie farby planéty 138 fotografií. Tvorba a kvalita fotografií bola reprezentačnou tvorbou našich členov a určite by si aj mnohé ďalšie fotografie zaslúžili ocenenia. Medzinárodná porota, zložená z odborníkov zo Slovenska, Českej republiky, Maďarska a Poľska mala neľahkú úlohu, udeliť 13 cien najlepším fotografiám,“ uviedol na úvod predseda ZSF Ľubomír Schmida.

Víťazom v prvej kategórii sa stal Zdeno Kostka z Liptovského Mikuláša, druhý bol Ján Macák z Nitry a tretí Ján Zahornacký z Kroměříža v Českej republike. Ďalšie ceny a čestné uznania v hlavnej kategórii ešte odovzdali Martinovi Purtzovi z Popradu, Petrovi Pelachymu z Levoče, Miroslavovi Brtkovi z Likavky, Františkovi Holopovi z Komárna, Adriane Durkáčovej z Košíc a Jurajovi Vohnoutovi z Banskej Bystrice. V druhej kategórii na prvom mieste porota ocenila Silviu Vaculíkovú z Bratislavy. Udelila aj dve ďalšie ocenenia pre Janu Sedláčkovú z Louky nad Veličkou v Českej republike a Alexandrovi Kharvatovi z Kyjeva. Z celkového počtu fotografií vybrala porota na výstavu 191 fotografií od 120 autorov zo Slovenska, ale tiež z Česka, Rakúska a Ukrajiny, kde žijú takisto členovia ZSF.

Na medzinárodnej súťaži TAMAPO sa zúčastnilo 20 fotoklubov zo Slovenska, Českej republiky, Ukrajiny a Ruska. „Výnimočnosť mapového okruhu TAMAPO spočíva v hodnotiacom systéme, ktorý je anonymný, ako pri autoroch, tak aj pri fotokluboch s pomiešaným poradím bez identifikácie koho je fotografia a z ktorého fotoklubu je. Tým sa zaručuje maximálna objektívnosť hodnotenia a prideľovania bodov k fotografiám. Je potešiteľné, že prvenstvo v klubovej súťaži zostalo na Slovensku,“ uviedol ku kritériám tejto fotosúťaže predseda ZSF. Prvenstvo si totiž odniesol Fotoklub ZSF z Ružomberka, druhým bol Klub nezávislých fotografov zo Stropkova a na treťom sa umiestnili fotografi z Academy Russia v Moskve.

Výstava potrvá do 31. augusta 2016. Po skončení bude reinštalovaná vo viacerých mestách na Slovensku, a potom aj v Českej republike, Poľsku a na Ukrajine.

Prečítajte si aj:

TOP 5 ČLÁNKOV TÝŽDŇA: Čo Ružomberčanov najviac zaujalo?

Ukradla nákup za necelých 5 eur: Hrozí jej trest odňatia slobody až na dva roky!

V Ružomberku otvorili výstavu z najnovšej tvorby členov Zväzu slovenských fotogr
1
Galéria
Zdroj: Mesto Ružomberok
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM