Jozef Milan Samospráva

V septembri prejdeme od Synagógy ku Hypernove po novej lavici: Vieme, ako bude vyzerať

Minulý týždeň bola demontovaná lavička ponad Revúcu, ktorá bola už dlhšiu dobu nefunkčná a hlavne v zimných mesiacoch zdraviu občanov nebezpečná. Do konca augusta plánuje mesto odovzdať do užívania novú, ktorá bude podstatne komfortnejšia.

Ilustračný obrázok k článku V septembri prejdeme od Synagógy ku Hypernove po novej lavici: Vieme, ako bude vyzerať
Foto: Jozef Milan

Od jesene minulého roka bola pre verejnosť zatvorená frekventovaná lavička, ktorá previedla chodca z ulice Mlynskej (za OD Adria) na ulicu Zarevúca v mieste pred bývalou ružomberskou pôrodnicou. Dôvodom bol jej zlý technický stav, ktorý podľa statického posudku jej ďalšie používanie vylučoval. Pred týždňom v utorok bola lavička demontovaná. „Kovová konštrukcia bola odvezená do zberných surovín, pričom odkupné pôjde do mestskej pokladnice. Drevo z lavičky sme darovali domácim Rómom. Na mieste, kde stál mostík, sa dorobilo kovové zábradlie,“ povedal asistent primátora Michal Praženica. „Nová lavica bude oproti pôvodnej umiestnená nižšie po toku rieky, bude kopírovať približne cestu popred synagógu, takže bude bližšie k Hypernove,“ dodal asistent. Nový mostík bude mestský rozpočet stáť zhruba 74. tisíc €. Predpokladaný termín otvorenia je koniec augusta tohto roka.

Technické riešenie, nie architektonické dielo

Vedúci Oddelenia investícií a komunálnych služieb Mestského úradu Pavol Dobrodej nám zaslal ilustračný obrázok (vo fotogalérii), na ktorom je typ lavice, ktorá bude ponad Revúcu osadená. Zdôraznil, že z hľadiska hospodárnosti a efektívnosti ide o najlepšie dostupné riešenie, ktoré umožňuje jej rozobratie a použitie na inom mieste, a to v rôznych dĺžkových moduloch, pretože jednotlivé diely sa dajú dokúpiť. „Je to technické riešenie, nie architektonické dielo. Umožňuje občasný prejazd záchranárskej techniky, úpravu pre telesne postihnutých a slepcov, má povodňové certifikáty a 20-ročnú životnosť,“ popísal jej parametre vedúci oddelenia.

Zdroj: Michal Praženica, asistent primátora

Lavička ponad Revúcu
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM