Jozef Milan Samospráva

V stredu pokračuje zastupiteľstvo ostrou témou: CENA TEPLA

Mestské zastupiteľstvo v Ružomberku neukončilo minulý týždeň svoje rokovanie. Informácia o rokovaniach so spoločnosťou Mondi SCP o cene tepla bude prvým bodom jeho pokračovania. Sledujte nás ON-LINE.

Ilustračný obrázok k článku V stredu pokračuje zastupiteľstvo ostrou témou: CENA TEPLA
Foto: Jozef Milan

Posledným bodom rokovania pred prerušením bolo práve rokovanie o dodávkach tepla a teplej úžitkovej vody pre obyvateľov mesta v systéme centrálneho zásobovania.

Alternatíva dodávky tepla

Súkromná spoločnosť CPP Zemplín (pozvaná skupinou nezávislých poslancov) predstavila svoj projekt zásobovania mesta teplom a TUV (3 nové zdroje-plynové kotly, kombinovaná výroba, investícia 7,4 mil.€, doba realizácie investície zhruba 24 mesiacov, garantovaná cena na 6 rokov pre odberateľa CZT cca 11,5 € + DPH / GJ)

Rokovania s Mondi – cena tepla

Primátor prezentoval dohodu s Mondi – cena tepla sa zníži o 1,–€ / GJ (bez DPH) v roku 2013 a v roku 2014 o ďalší 0,5 €/GJ. Benefity sú viazané na výstavbu regeneračného kotla, teda vydanie stavebného povolenia, aj keď kotol ešte nebude v roku 2013 fungovať. Dnes je to 14,3 €/GJ. Ďalšie 1,– € zníži cenu CZT. V roku 2013 to má znamenať zníženie ceny o 2,–€ + 20%=2,40 €. V roku 2014 to má znamenať zníženie ceny o 2,50 € + 20%=3,00 €.

„Alternatívu v dodávateľoch tepla má isto zmysel vytvárať, lebo nám dáva jasno, do akej miery sa dá ísť s cenou dole a vytvára priestor pre rokovanie s terajším dodávateľom,“ povedal viceprimátor mesta Miroslav Zuberec a dodal, že pokiaľ sa podpíše dohoda s Mondi tak, ako je predrokovaná, dôjde postupne v priebehu dvoch rokov ku zníženiu ceny o cca 3,–€, t.j. viac ako 10%. Na otázku, či viazanie zníženia so súhlasom s výstavbou regeneračného kotla nie je akýmsi vydieraním zo strany Mondi, prvý zástupca šéfa radnice vysvetlil, že

  • a. benefit súvisí práve s efektívnosťou nového kotla, ktorý umožní znížiť cenu
  • b. mesto ako stavebný urad nie je povoľujúcim orgánom, ktorým je Krajská inšpekcia životného prostredia v Žiline

Hľadanie dodávateľskej alternatívy pre teplo komplikuje zmluvná nutnosť rozhodovať v decembri o opcii pre dodávky pre terajšieho partnera – Mondi SCP.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM