Správy

Veľká odstávka v Ružomberskom okrese: V TÝCHTO obciach nepôjde 2 dni prúd!

Odstávka sa týka až 1400 domácností v okrese. Kde všade nepôjde prúd?

Ilustračný obrázok k článku Veľká odstávka v Ružomberskom okrese: V TÝCHTO obciach nepôjde 2 dni prúd!
Zdroj: SSD

Liptovskú Teplú, Bešeňovú, Ivachnovú, Lúčky, Kalameny a Turík čakajú v utorok 23. a v stredu 24. marca rozsiahlejšie odstávky elektriny. Pocíti ich viac ako 1 400 domácností. Veľmi okrajovo sa dotknú aj obcí Liptovský Michal a Lisková, kde zostanú bez elektriny po tri odberné miesta,“ informuje Miroslav Gejdoš, hovorca akciovky Stredoslovenská distribučná.

Energetici zo Stredoslovenskej distribučnej (SSD) naplánovali odstávky v čase od 7:30 do 18:30 hod.

Podľa Gejdoša je však veľmi pravdepodobné, že dodávku energie obnovia v skorších hodinách, ale len za predpokladu, že im prácu neskomplikujú nepredvídateľné okolnosti.

Dôležitá rekonštrukcia

Odstávky elektriny sú nevyhnutné kvôli dlhodobo prebiehajúcej čiastočnej rekonštrukcii vedenia veľmi vysokého napätia (110 kV) medzi transformovňami v Liskovej a Dolnom Kubíne. Keďže toto vedenie prechádza na viacerých úsekoch ponad vedenia vysokého napätia (22 kV), z hľadiska bezpečnosti je nutné, aby zostali počas prác bez napätia,“ vysvetľuje ďalej hovorca Gejdoš a dodáva, že ak by došlo k pádu vodiča z vyššieho vedenia na nižšie pod napätím, nastal by rozsiahly skrat, ktorý by spôsobil veľký výpadok elektriny, ale tiež by mohol ohroziť aj život a zdravie elektromontérov.

Výsledkom rekonštrukcie, konkrétne výmeny izolátorov, bude podľa SSD spoľahlivejšia a bezpečnejšia distribúcia elektriny v celom okrese Ružomberok. Ide o jedno z hlavných elektrických vedení napájajúcich túto oblasť.

Zoznam všetkých adries, ktorých sa odstávky týkajú, spolu s aktuálnymi informáciami o dátume a čase je dostupný na internetovej stránke Stredoslovenskej distribučnej www.ssd.sk v časti plánované odstávky. Stránka ponúka odberateľom aj možnosť bezplatnej registrácie telefonického alebo e-mailového kontaktu, na ktorý im bude SSD zadarmo zasielať informácie o všetkých plá­novaných odstávkach na ich odbernom mieste s niekoľkotýždňovým predstihom.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM