Jozef Milan Kultúra

Veľká výzva pre ružomberských fotografov a študentov

Pod názvom Slovak Press Photo začína tradíciu prvá oficiálna fotografická súťaž na národnej úrovni. Je súčasťou svetoznámej súťaže World Press Photo.

Autori môžu prihlásiť svoje fotografie, ktoré vznikli od 31. augusta 2011 do 31. augusta 2012, kedy je uzávierka prihlášok pre osem kategórií. Jednou z nich je 1150. výročie príchodu Cyrila a Metoda na územie Veľkej Moravy. Ďalšie kategórie sú tradičné novinárske – aktualita, reportáž, portrét, príroda, šport, umenie a svet šoubiznisu. Zvláštna kategória je pre študentov fakúlt žurnalistiky. Do súťaže sa môžu prihlásiť fotografi s trvalým pobytom na území SR a môžu zaslať aj zábery, ktoré neboli uverejnené v médiách.

Podľa riaditeľky súťaže Jany Garvoldtovej je dôvodom vzniku nového podujatia jeho absencia, najmä keď naši fotografi získavajú ceny v zahraničí. //„Bude to prínos pre našu kultúru a tiež motivácia pre všetkých fotografov,“ //dodala Garvoldtová.

Predseda Zväzu slovenských fotografov so sídlom v Ružomberku Ľubomír Schmida vyjadril spokojnosť so vznikom takejto súťaže. „Budeme samozrejme informovať našich členov a predpokladám, že hlavne v kategóriách, ktoré sú nám blízke, ako napr.príroda, sa naši členovia súťaže radi zúčastnia,“ skonštatoval predseda ZSF.

ilustračné foto z výstavy Strom: Matúš Adamica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM