Ivana Milanová Kultúra

Vianočné impresie

Mesto Ružomberok, Kultúrny dom A. Hlinku a Hudobná katedra Katolíckej Univerzity usporiadali 7.decembra klavírny koncert s podtitulom Franz Liszt klasicky a populárne.

Jedinečný vianočný koncert bol skoro celý, až na jednu skladbu od Fryderyka Chopina, zostavený z diel geniálneho klaviristu Franza Liszta, pochádzajúceho z Maďarska. V svojich skladbách preplietol krásu s virtuozitou a taký bol aj tento večer. Do posledného miesta vypredané kino sa mohlo započúvať do týchto fantastických, dych vyrážajúcich tónov klavíra. Vďaka technike premietajúcej pohľad z klávesnice na plátno sa dali sledovať aj neuveriteľne rýchle pohyby rúk.

Klasické interpretovanie diel predviedla Jaroslava Šimerková s dokonalým umením a precíteným podaním. Koncertuje doma aj v zahraničí a jej umelecké výkony znesú tie najprísnejšie profesionálne kritériá v medzinárodnej konkurencii. Je vyhľadávanou interpretkou, komornou hráčkou a korepetítorkou.

O populárne prevedenie sa postaral jej hosť, rodák z Ružomberka – Jozef Hollý. Popularizácia spočíva v hre na klavíry s nahratým rytmickým podkladom. Zaujímavé spojenie bicích nástrojov, basgitary a rôznych iných perkusií, malo rovnako veľký úspech publika ako klasické prevedenie skladieb. Každé číslo prinieslo dlhý potlesk a ku koncu predstavenia aj nadšené bravó. Na záver účinkujúci pridali pre neutíchajúci aplauz spoločnú improvizačnú štvorručku na melódiu vianočnej pesničky – Roľničky, roľničky, ktorá vyvrcholila v spontánnej standing ovation.

Autor fotografií: Anton Kulan*, © www.T2.SK

Vianocné impresie
15
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM