Ivana Milanová Kultúra Správy Samospráva

Vianočné zvyky a tradície v podaní Liptovského Múzea

V Liptovskom múzeu v Ružomberku sa (7.12.) konal 12.ročník kultúrno - výchovného podujatia s názvom „Vianočné zvyky a tradície". Vianočnú atmosféru si vychutnalo 605 návštevníkov.

Ilustračný obrázok k článku Vianočné zvyky a tradície v podaní Liptovského Múzea
16
Galéria
Zdroj: Liptovské múzeum v Ružomberku

Na podujatí, tak ako po minulé roky, účinkovali deti z Detského folklórneho súboru Liptáčik pod vedením Mgr. Igora Littvu a učiteľky tanca Bc. Michaely Apolenárovej so sólistom FS Liptov Dominikom Fínikom. Program sprevádzala detská ľudová hudba pod vedením p. učiteľa Mgr. Vladimíra Struhára s primášom folklórneho súboru Liptov Martinom Liptákom, DiS.art. – spolu so žiakmi SZUŠ Ľudového tanca a hudby.

V programe, ktorý sa pre novú skupinu návštevníkov opakoval každých 45 minút, sa zúčastnení oboznámili s ľudovými zvykmi v období adventu a Vianoc, s vinšami, koledami a tanečnými kreáciami. Počas programu malí čertíci a strigy obdarovávali niektoré deti cukríkmi. Po programe mohli detskí návštevníci nielen vidieť, ale aj vyskúšať si niektoré ľudové remeslá – suché plstenie z vlny, tkanie na malých krosienkach, mohli si cukrovou polevou ozdobiť medovníček, sledovať odlievanie vianočných sviečok z vosku a pozorovať pri práci rezbárov, drotárku, medovnikárku, či paličkárku pri zhotovovaní krehkej paličkovanej čipky.

Na vianočnom podujatí – tak ako po iné roky – nesmela chýbať ani praktická ukážka pečenia vianočných oblátok, ktoré prezrádzala úžasná vôňa hneď pri vstupe do múzea.

Návštevníci si tu mohli zakúpiť rôzne vianočné výrobky a suveníry ostatných ľudových výrobcov (výrobky z drôtu, z papiera, z dreva, textilu, vyzdobené ikebany a vianočné dekorácie z prírodného materiálu, medovníky a iné).

Zdroj: Liptovské múzeum v Ružomberku

Svoju tvorivú prácu predstavili aj žiaci zo ZŠ sv. Vincenta, SZUŠ DOTYK, ako aj klienti z Centra sociálnych služieb TROJLÍSTOK v Ružomberku. Svojimi výrobkami sa na podujatí prezentovali aj niektoré dámy, ktoré sa niekoľko rokov pravidelne každý pondelok v múzeu aktívne zúčastňujú tvorivého podujatia s názvom Múzeum pre seniorov.

Podujatie Vianočné zvyky a tradície bolo ďalším podujatím Liptovského múzea v Ružomberku, ktoré bolo zaradené do programu Ružomberského adventného kalendára 2016. Zúčastnili sa ho deti z materskej školy na Bystrickej ceste, MŠ Hrabovo, MŠ sv. Lujzy, MŠ Liptovské Sliače a MŠ Vlachy. Taktiež žiaci zo ZŠ Ľubochňa, ZŠ Ludrová, ZŠ Likavka, ZŠ na Bystrickej ceste, ZŠ Dončova, ZŠ Zarevúca, ZŠ sv. Vincenta, SZŠ DOTYK, žiaci z Diagnostického centra J. Jančeka v Ružomberku, a študenti zo Spojenej školy S. Viatora 8 a tiež klienti Centra sociálnych služieb – LIKAVA.

Vianočného podujatia v Liptovskom múzeu sa zúčastnilo celkom 605 ľudí – z nich bolo 523 detí a 82 dospelých. Účinkujúcich bolo 33 dospelých a 32 detí.

Zdroj: Liptovské múzeum v Ružomberku
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM