Jozef Milan Od Vás

Viceprimátor sa lúčil a odovzdával Cenu primátora

V priestoroch historickej katedrály v Ostrihome sa v dňoch 23. – 24. marca 2012 konalo generálne zasadnutie Európskeho výboru pre katolícke vzdelávanie (CEEC), ktorého sa zúčastnil aj viceprimátor Ružomberka Stanislav Bella.

Na tomto významnom európskom fóre sa zástupca ružomberského primátora lúčil s pôsobením v štruktúrach európskeho katolíckeho vzdelávania. Ako prezident Združenia katolíckych škôl Slovenska (ZKŠS) privítal na Slovensku a konkrétne aj v našom Ružomberku v rokoch 2002, 2005 a 2007 vrcholných predstaviteľov CEEC na čele s jeho generálnym sekretárom Etiennom Verhackom z Bruselu. Za podporu pri rozvoji katolíckych škôl v Ružomberku (vrátane Katolíckej univerzity) odovzdal ružomberský viceprimátor v Ostrihome Etiennovi Verhackovi Cenu primátora Mesta Ružomberok. Medaila Mesta Ružomberok a pamätný list tak budú od soboty 24. 3. 2012 uložené vo vitríne CEEC v Bruseli. Etienne Verhack vyslovil úprimné poďakovanie za ocenenie primátorovi Jánovi Pavlíkovi a pri rozlúčke so Stanislavom Bellom povedal: “V rokoch 1990–1999 Európa vedela o slovenských katolíckych školách len to, že existujú. Rešpekt a intenzívne zahraničné mobility škôl a študentov začali písať svoju históriu od r. 2000, keď do funkcie prezidenta ZKŠS a do európskeho výboru CEEC vstúpil Stanislav Bella." A čo bolo pre S. Bellu počas tohto obdobia najdôležitejšie: „Hlavne to, že som stretol skvelých ľudí, síce z 33 krajín, ale myšlienky a srdce sme mali spoločné. Najväčším zážitkom počas môjho 12-ročbého pôsobenia bola audiencia u sv. Otca J. Pavla II. a zasadnutie výboru pre vzdelávanie v európskom parlamente v Bruseli“.

V Európe je v súčasnosti 33 krajín, kde existujú katolícke školy. Stanislav Bella ako člen európskeho výboru so sídlom v Bruseli počas svojho 12-ročného pôsobenia zo spomínaného počtu krajín nenavštívil len Rumunsko a Ukrajinu.

Text a foto: MsÚ, sekretariát viceprimátora

RK S.Bella
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM