Dodávateľ elektriny hovorí o kalamite: Veľké výpadky na strednom Slovensku

Silný vietor na strednom Slovensku spôsobuje výpadky elektrickej energie. Dodávateľ elektriny hovorí o situácii spĺňajúcej parametre kalamity.

Ilustračný obrázok k článku Dodávateľ elektriny hovorí o kalamite: Veľké výpadky na strednom Slovensku
Zdroj: TASR

O výpadkoch elektriny v dôsledku silného vetra informovala Stredoslovenská distribučná (SSD) ešte dopoludnia (30.10.). Ako vtedy uviedol hovorca SSD Miroslav Gejdoš, najviac postihnutou oblasťou boli Kysuce, konkrétne Makov, Čičmany, Krásno nad Kysucou a Čadca, poruchy ale elektrikári evidovali aj na Liptove v Pavlovej Vsi, pri Banskej Bystrici v obci Poniky a v Žiari nad Hronom.

,,V priebehu dnešného dopoludnia sa situácia na strednom Slovensku zhoršila. Stále pretrváva veľmi veterné počasie a na niektorých miestach sú silné búrky. Za posledné hodiny popadalo množstvo stromov. Bez elektriny je v tomto čase takmer 17-tisíc odberných miest. Počet výpadkov už dosiahol parametre kalamity," upresnil popoludní Gejdoš.

SSD podľa neho evidovala 13 porúch na vedeniach vysokého napätia a desiatky porúch na vedeniach nízkeho napätia. Mimo prevádzky je takmer 200 distribučných trafostaníc. Môžu za to najmä popadané stromy a konáre, ktoré poškodili vedenia.

Najhoršia situácia je bola SSD na hornej Orave, v Terchovej a v okolí Rajca. Bez elektriny je aj časť Vyhní, Hornej Štubne, Ružomberka a Partizánskej Ľupče. Na Orave je bola elektrickej energie momentálne približne stovka trafostaníc. Bez prúdu tak zostala časť Trstenej, Liesek, Brezovica, Vitanová, Hladovka, ale aj Zákamenné a Oravská Jasenica.

,,Po veternom a náročnom dni má Stredoslovenská distribučná (SSD) dobré správy. Elektrikárom sa v teréne podarilo odstrániť množstvo porúch a počas noci by mali mať elektrickú energiu všetky obce a mestá s výnimkou Oravíc v Tvrdošínskom okrese a niekoľkých odberných miest v okrese Liptovský Mikuláš. Bez elektriny zostanú desiatky odberateľov, ale vo väčšine prípadov ide o chaty a objekty, ktoré nie sú trvalo obývané. Vietor v tejto oblasti prevrátil veľa stromov, ktoré pretrhali vodiče vysokého napätia na viacerých miestach," aktualizoval situáciu Gejdoš krátko po 18:00 hodine večer.

Ako ozrejmil, niekoľko porúch budú musieť elektrikári doriešiť aj v priebehu zajtrajšieho dňa. Podarilo sa im však poprepájať vedenia, takže obyvatelia dotknutých obcí budú mať prúd z iných vetiev, ktoré fungujú. Vo väčšine prípadov ide o poruchy spôsobené spadnutými stromami.

,,Zajtra sa môže stať, že počas odstraňovania porúch dôjde k nejakým výpadkom, ale budú skôr lokálneho charakteru a nemali by trvať príliš dlho. Tých obyvateľov, ktorých sa to dotkne prosíme, aby boli trpezliví. Naši pracovníci urobia maximum, aby práce dokončili čo najskôr," dodáva hovorca SSD.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM