Ivana Milanová Kultúra

Vlkolínec je pamiatkovou rezerváciou už 40 rokov

Od vyhlásenia obcí Čičmany a Vlkolínec za pamiatkové rezervácie ľudovej architektúry uplynie 40 rokov. Stalo sa tak 26. januára 1977.

Ilustračný obrázok k článku Vlkolínec je pamiatkovou rezerváciou už 40 rokov
Zdroj: TASR

V týchto obciach chránime typ osídlenia a pôvodné drevené stavby, ktoré sú magnetom pre turistický ruch.

Pamiatková rezervácia Vlkolínec je slovenskou lokalitou zapísanou do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO (z angl. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, v preklade Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru). Nachádza sa v pohorí Veľká Fatra v nadmorskej výške 718 metrov pod vrchom Sidorovo a je mestskou časťou Ružomberka. Predstavuje typ stredovekého sídla s drevenou architektúrou horských a podhorských oblastí s typickou zrubovou výstavbou. V osade je 33 pamiatkovo chránených roľníckych usadlostí. Autentické hodnoty Vlkolínca chránené uprostred nenarušeného prírodného prostredia možno priradiť k svetovým špičkovým predstaviteľom kultúrneho dedičstva.

Prvá písomná zmienka o tejto osade je z roku 1376, vtedy sa považovala za ulicu mesta Ružomberok. Najväčší rozmach dosiahol Vlkolínec v 18. storočí, keď ho tvorilo až 70 domov a niekoľko hospodárskych bu­dov.

Dominantou osady je zachovalá drevená zvonica, studňa z roku 1770, škola a kaplnka Panny Márie z roku 1875. Studňu a zvonicu vybudovali tradičnou technikou a pokryli šindľom ako všetky pôvodné strechy domov a hospodárskych stavieb.

V júni 2011 bolo schválené nariadenie vlády, ktorým sa rozsah územia pamiatkovej rezervácie Vlkolínec rozšíril tak, aby rešpektoval súčasné hranice pozemkov.

Zdroj: TASR

Obec Čičmany sa nachádza v Strážovských vrchoch na rozhraní hornej Nitry, stredného Považia a juhozápadného Turca pri prameňoch Rajčianky.

Čičmany sú pamiatkovou rezerváciou pre unikátnu ľudovú architektúru, maľované zrubové drevenice. Pôvodnú zástavbu zrubových domov radovej potočnej dediny charakterizovali typy veľkorodinných, často poschodových objektov s hornými obytnými komorami, v ktorých niekedy žilo až 30 osôb. Majú charakteristickú ornamentálnu výzdobu vonkajších stien. Geometrická výzdoba je stará asi 200 rokov. Jednoduché ornamenty boli nanášané bielym vápnom, ktoré malo zároveň konzervačnú a ochrannú funkciu. Tieto stavby zaujali popredného slovenského architekta Dušana Jurkoviča, ktorý vypracoval projekt čičmianskeho gazdovstva pre národopisnú výstavu v Prahe v roku 1895. Architekt Dušan Jurkovič vypracoval aj projekty pôvodných zrubových čičmianskych domov. Podľa nich sa mohli opätovne postaviť po veľkom požiari, ktorý zachvátil dolný koniec dediny v roku 1921. Zásluhou toho možno niektoré typické stavby obdivovať v Čičmanoch i dnes. Dolná časť obce bola vyhlásená za pamiatkovú rezerváciu, v ktorej je 110 objektov, z toho 36 národných kultúrnych pamiatok.

Geometrické ornamenty charakteristické pre výzdobu čičmianskych drevených domov sa stali medzinárodne rozpoznateľným prvkom Slovákov na olympijských podujatiach.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM