Ivana Milanová Správy Samospráva

Policajná kontrola v našom okrese: Aby vás neprekvapil tento dátum!

V Ružomberku budú policajti vykonávať osobitné kontroly. Jazdite preto bezpečne a zodpovedne. Pozrite si presný dátum.

Ilustračný obrázok k článku Policajná kontrola v našom okrese: Aby vás neprekvapil tento dátum!
Zdroj: TASR

Polícia v Žilinskom kraji pokračuje na cestách vo vykonávaní osobitných kontrol s cieľom pozitívne ovplyvniť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. Motoristi by preto mali zbystriť pozornosť, aby nezažili nemilé prekvapenie.

„Muži zákona si v stredu 28.12.2016 špe­ciálne posvietia na Žilinský kraj. Zameranú na dodržiavania povinností držiteľa vozidla s využitím objektívnej zodpovednosti.“ oznámil krajský hovorca PZ Radko Moravčík.

V rámci objektívnej zodpovednosti nemusia byť vodiči zastavení priamo na ceste pri porušení zákona o cestnej premávke, ale polícia rozhodnutie o uložení sankcie za spáchaný správny delikt pošle držiteľovi vozidla poštou.

„Povedzte svojim blízkym“

  • Povedzte im, že reflexný prvok schovaný v šuplíku alebo v taške je zbytočný.
  • Povedzte im, aby sa na cestách správali zodpovedne a predvídavo.
  • Povedzte im, že alkohol za volantom je neprípustný.
  • Povedzte im, že takmer každú tretiu nehodu spôsobenú chodcom v jesennom období zavinil chodec pod vplyvom alkoholu.
  • Povedzte im, že chcete, aby sa vrátili v poriadku domov.

Odporúčania vodičom

Polícia vyzýva vodičov k mimoriadnej opatrnosti. Dookola opakujúce sa „je dôležité predvídať, prispôsobiť rýchlosť jazdy, vidieť a byť videný a podobne“ je síce klišé, ale zdá sa, že sa tým účastníci cestnej premávky ešte stále neriadia. Preto na to myslite aspoň vy, a:

  • predvídať – zbystrite pozornosť všade tam, kde je predpoklad pohybu osôb
  • pripraviť sa na zimu – pripravte svoje vozidlo na jazdu v sťažených, zimných podmienkach, jazdite opatrnejšie, uberte z plynu, dodržiavajte bezpečnú vzdialenosť medzi vozidlami
  • vidieť a byť videný – pri zníženej viditeľnosti použite stretávacie svetlá, prípadne hmlové svetlá, denné svietenie je nedostatočné.
  • zimné pneumatiky a reťaze – najmä pri ceste do severnejších oblastí myslite na to, že poveternostná situácia môže byť rozdielna a hrozí vyššie riziko sneženia a mrazov.
  • zimná výbava – zmes do ostrekovačov vymeňte za nemrznúcu, výbavu vozidla doplňte o škrabku a metličku, skontrolujte stav pneumatík
Zdroj: KR PZ v Žiline
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM