Správy

Vojna na Katolíckej univerzite trvá: Zákopy sú hlboké

Hlboké rozpory Akademického senátu ružomberskej Katolíckej univerzity (KU) a rektora Tadeusza Zasepu, ktoré vyvrcholili koncom minulého roka návrhom na jeho odvolanie, neustali ani po piatkovom stretnutí obidvoch strán s členmi Konferencie biskupov Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Vojna na Katolíckej univerzite trvá: Zákopy sú hlboké
Foto: Jozef Milan

Akademický senát+ Pedagogická fakulta

„Rektor stratil našu dôveru a to, čo sme prezentovali 18. decembra, zostáva pre nás nemenné a nezvratné. V tejto chvíli skutočne neexistuje medzi nami možnosť dohody. Preto si nevieme predstaviť našu ďalšiu zmysluplnú spoluprácu do budúcna,“ uviedla predsedníčka Akademického senátu KU Ľudmila Krajčíriková.

Prodekanka Pedagogickej fakulty KU Zuzana Gejdošová odmietla tvrdenia rektora o nekalých finančných praktikách na pôde tejto fakulty. „Policajný vyšetrovateľ zastavil v tejto súvislosti všetkých desať trestných stíhaní s odôvodnením, že sa nestal žiadny podvod, krádež či sprenevera,“ zdôraznila.

Rektor KU

„Stojím za zisteniami našej vnútornej kontroly, ktoré potvrdil externý audit. V tom duchu musí prebiehať snaha o obnovu vzájomnej dôvery. Keď budeme zakrývať klamstvá, falšovanie a podvody, potom je jasné, že nie je možný dialóg. Stojac pevne na základoch kresťanskej morálky verím v jeho obnovenie,“ skonštatoval rektor.

Hovorca KU Vladimír Buzna vysvetlil, že problematika nezákonnosti úkonov na Pedagogickej fakulte KU spočívala v tom, že poplatky za niektoré poskytované služby neputovali na účet univerzity, ale súkromného neinvestičného fondu. „Skutočným dôvodom návrhu na odvolanie rektora je to, že dlhodobo upozorňoval na tieto nezrovnalosti,“ do­dal.

Súvisiace články:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM