Tomáš Batiz Správy

Výsledky maturít sú známe: Vieme, ako dopadli ružomberskí študenti

Už sú známe výsledky externej časti maturity. Pozreli sme sa na to, ako v nej obstáli naši žiaci v porovnaní s národným priemerom.

Ilustračný obrázok k článku Výsledky maturít sú známe: Vieme, ako dopadli ružomberskí študenti
Zdroj: TASR

Na riadnom a náhradnom termíne externej časti maturitnej skúšky (EČ MS) v školskom roku 2018/2019 sa zúčastnilo spolu 42 054 žiakov. Informoval o tom Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM), ktorý tiež zverejnil výsledky prvej časti maturít. Žiaci písomne maturovali z dvoch častí: z externej časti maturitnej skúšky (test) a z písomnej formy internej časti maturitnej skúšky (sloh alebo písomná práca na štruktúrované zadanie).

Žiaci písali EČ MS z vyučovacích jazykov, a to prevažne z predmetu slovenský jazyk a literatúra (38 719 žiakov), zvyšok tvoria jazyky národnostných menšín. Každý žiak povinne maturuje z jedného cudzieho jazyka, na výber boli anglický, nemecký, ruský, francúzsky, španielsky a taliansky jazyk. Žiaci gymnázií povinne maturujú z cudzieho jazyka na vyššej úrovni obťažnosti, úrovni B2. Ostatní žiaci si mohli vybrať úroveň B1 alebo B2. Žiaci bilingválnych stredných škôl, ktoré nemajú uzatvorenú medzinárodnú zmluvu, povinne maturujú na jazykovej úrovni C1. Žiaci si tiež mohli vybrať ako maturitný predmet aj matematiku.

Keďže spoločným predmetom pre maturantov z Ružomberok bol len slovenský jazyk a literatúra, práve naň sme sa pri porovnávaní výsledkov našich škôl zamerali. Najlepšiu úspešnosť v okrese mali žiaci z ružomberského Gymnázia na ulici Š. Moyzesa – 62 %

Nad národným priemerom (50,7 %) sú aj žiaci Gymnázia sv. Andreja (61,2 %), Súkromného bilingválneho gymnázia (59,8 %) a aj Obchodná akadémia (53,6 %).

Žiaci gymnázií dosiahli zo slovenského jazyka a literatúry úspešnosť 62,9 %, čie ružomberskí gymnazisti sú tesne pod priemerom. Žiaci stredných odborných škôl a konzervatórií dosiahli národnú priemernú úspešnosť 44,2 %. Ako sú na tom ružomberskí žiaci z týchto druhov stredných škôl, to si pozrite v tabuľke.

Rebríček škôl v Ružomberku (slovenský jazyk a literatúra)

Poradie Názov školy Počet testovaných žiakov Priemerná úspešnosť školy v testovaní v danom predmete (v %)
1. Gymnázium ul. Š. Moyzesa 79 62
2. Gymnázium sv. Andreja 86 61,2
3. Súkromné bilingválne gymnázium 4 59,8
4. Obchodná akadémia 51 53,6
5. Škola užitkového výtvarníctva 51 46
6. SZŠ M. T. Schererovej 48 44,2
7. SOŠ Polytechnická 36 40,3
8. SOŠ obchodu a služieb 48 38,4
9. Súkromná stredná odborná škola podnikania 30 32

Poznámka: Ide o údaje z NÚCEM.

Pozrite si, čo povedala o výsledkoch tohtoročných maturít ministerka školstva Martina Lubyová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM