Ivana Milanová Iné športy

Vysoké pohoria sveta s Františkom Kelem

Pedagogická fakulta Katolíckej univerzity pripravila pre svojich študentov a pre verejnosť 29.11.2011 besedu s významným slovenským horolezcom, cestovateľom, publicistom, pedagógom a geografom, Františkom Kelem, pod názvom Vysoké pohoria sveta.

František Kele je najaktívnejší slovenský cestovateľ 20. storočia, navštívil všetky kontinenty vrátane Oceánie a Arktídy, podnikol tri cesty okolo sveta. Lásku k horám zdedil po svojom otcovi, ktorý bol tiež známym horolezcom a tatranským chatárom. Celkovo uskutočnil 550 výstupov v Tatrách a 70 vážnych výprav a ciest na zahraničné pohoria. Začal prvým náročným výstupom v roku 1955 na Mont Blanc. Pôsobil na výpravách Ahhagar 1973, Hindukúš 1974, Kilimandžáro 1977, viedol expedíciu na Mount Everest 1984, na Severný pól 1993, bol zástupcom vedúceho pri výstupe na Karakoram v roku 1988 a zúčastnil sa mnohých iných významných expedícií.

Témou prednášky však bola 1.československá horolezecká expedícia do Himalájí na najvyšší vrch sveta Mont Everest. Prvú československú expedíciu na Mount Everest (po nepálsky Sagarmatha) zorganizovala v roku 1984 Sekcia pre výskum vysokých pohorí a expedičnú činnosť, ktorá pracuje v rámci Slovenskej geografickej spoločnosti. Vedecká časť výpravy plnila program v oblasti ekologických aspektov geografickej krajiny. Získané poznatky mali aj praktický dosah pre stabilizovanie rovnováhy medzi človekom a prírodou v národnom parku Sagarmatha. Výstup na Mont Everest (8 848 m.) sa uskutočnil južným pilierom po poľskej ceste. Všetci horolezci pracovali na pilieri bez použitia kyslíkových prístrojov. Pred našimi horolezcami vystúpilo na Everest bez kyslíkových prístrojov sotva desať horolezcov. Aj to vždy ľahšou cestou, ako je cesta Poliakov. Obrovskú radosť členov expedície z víťazstva na Evereste skalilo nešťastie. Jozef Psotka pri zostupe zahynul. So svojím zosnulým priateľom, jedným z najlepších horolezcov vo výprave, sa členovia expedície rozlúčili na Gorak Shepe pri kameni, do ktorého je vyryté jeho meno. Vrcholové družstvo vynieslo na tretí pól Zeme plaketu Picassovej holubice mieru.

Dňa 16. januára 2011 bola Františkovi Kelemu udelená prestížna čestná cena Krištáľové krídlo. Veľká porota mu mimoriadnu cenu za celoživotné dielo udelila za jeho významné aktivity a výsledky v oblasti geografie, cestovateľstva, horolezectva, publicistiky a za literárnu činnosť, pretože je autorom a spoluautorom 35 publikácií s vrchárskou tematikou.

Zdroj textu a foto: www.wikipedia.sk, www.kele.sk

RK - F. Kele na KU
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM