Jozef Milan Rôzne

Vysokohorské túry môžu byť životunebezpečné

(ilustračné foto) (TASR) – Zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, je vo vysokohorskom teréne všetkých slovenských pohorí.

Uvoľnenie lavín hrozí už pri malom dodatočnom zaťažení dažďom premočenej, a preto slabo spevnenej snehovej pokrývky mnohých strmých svahov. Zvýšená je aj pravdepodobnosť samovoľných zosuvov stredne veľkých lavín. Úplazy a menšie lavíny z mokrého snehu môžu zasiahnuť aj údolné trasy a cesty. „Neodporúčame podnikať vysokohorské túry, lebo si vyžadujú veľkú opatrnosť a znalosť lavínovej problematiky,“ vystríhal Milan Lizuch, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Pred riskantnou „vychádzkou“ do hôr varuje aj Karol Koštial z Klubu slovenských turistov Ružomberok, ktorý pôvodne plánoval tento víkend výstup na Baranec. Vysokohorské chodníky v Západných Tatrách (napr. na Plačlivô a Baranec) sú síce v zime otvorené, ale to platí len pre skutočne skúsených a výstrojovo na stopercent vybavených turistov. Neriskujte preto a na blížiaci sa víkend a prázdniny v Žilinskom kraji je lepšie si vybrať bezpečnejší druh športu.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM