Jozef Milan Krimi

Z dvora ušiel vlčiak, skončilo to krvavo

Mestskí policajti v Ružomberku nemajú núdzu o kuriózne udalosti. Aj keď - bohužiaľ - vylúčime z výnimočnosti domáce násilie, dva prípady stoja za prečítanie aj ponaučenie...

Exmanžel – násilník V posledný marcový deň zasahovali mestskí policajti na ul. Ž. Silbigera. Privolala ich 47-ročná žena, ktorú mal doma napadnúť jej bývalý 51-ročný manžel. Domov sa vrátil pod vplyvom alkoholu a začal exmanželke vulgárne nadávať, ďalej sa útok začal stupňovať, až prerástol do fyzického napadnutia. Útočník po tom, ako napadnutá zavolala mestskú políciu, z bytu odišiel. Žiaľ, ako to býva v mnohých prípadoch, aj v tomto obeť domáceho násilia odmietla poskytnuté ošetrenie a tiež nechcela vo veci ďalej konať. Pretože domáce násilie je neospravedlniteľné a má veľa foriem, policajti poučili oznamovateľku o ďalšom postupe v prípade, že by sa násilie opakovalo.

Auto nie je výkladná skriňa O tom, že auto nie je výkladná skriňa, boli čitatelia zo strany polície upozorňovaní už viackrát. Napriek tomu bolo tretieho apríla na mestskú políciu oznámené, že na ul. J. Jančeka parkuje osobné motorové vozidlo Škoda Fabia s úplne otvoreným oknom na strane spolujazdca. Policajti podľa evidenčného čísla zistili, že majiteľom vozidla je muž zo sídliska Klačno. Takisto zistili aj jeho telefónne číslo, na ktorom bol kontaktovaný. Hoci sa majiteľ nachádzal v neďalekej budove, nevšimol si, že mu okolo auta 20 minút chodia policajti. Zlodej pritom potrebuje na svoju prácu oveľa kratší čas. Napriek hroziacej sankcii sa to v tomto prípade skončilo dôrazným upozornením a prísľubom zo stany vodiča, že už si na auto bude dávať väčší pozor.

Pes psovi vlkom V ten istý deň nahlásila obyvateľka Ružomberka, že bola na prechádzke so svojím psíkom a na ulici A. Bernoláka ich napadol nemecký ovčiak a pohrýzol jej psa. Oznamovateľka musela so svojím štvornohým miláčikom vyhľadať veterinára, ktorý zraneného psíka ošetril. Hliadke sa podarilo zistiť majiteľku vlčiaka, ktorá po oznámení čo sa stalo, ostala v miernom šoku. Nevedela totiž, že jej pes ušiel z dvora. Okrem toho, že majiteľke agresívneho psa hrozí pokuta do výšky 33 €, bude musieť uhradiť aj náklady spojené s ošetrením zraneného psíka. Doriešením priestupku sa zaoberá poverený príslušník mestskej polície. Majitelia psov si musia uvedomiť, že sú povinní urobiť opatrenia na zabránenie úteku psa a zodpovedajú za škody, ktoré ich pes spôsobí. Mestská polícia odporúča všetkým chovateľom, aby sa vo vlastnom záujme oboznámili s platným VZN mesta Ružomberok č. 6/2002 O chove, držaní a ochrane psov na území mesta Ružomberok, ktoré je zverejnené v elektronickej podobe na internetovej stránke mesta.

Zdroj: MsP Ružomberok, Roman Jankovič, odd.prevencie kriminality

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM