Jozef Milan Samospráva

Za plechovú garáž zaplatí občan viac, živnostník za stánok menej

Ružomberskí poslanci na ostatnom dvojdňovom rokovaní schválili sadzobník miestnych daní a polplatkov za komunálny odpad na rok 2013. Až na výnimky občan nezaplatí viac ako v tomto roku.

Ilustračný obrázok k článku Za plechovú garáž zaplatí  občan viac, živnostník za stánok menej
Foto: Jozef Milan

Miestne dane

Väčšieho počtu občanov sa dotkne zvýšenie dane za plechovú garáž na území mesta. Naopak, živnostníci, ktorí ponúkajú služby na verejnom priestranstve, zaplatia za krátkodobý prenájom menej.

Rok 2011

Sadzba dane za umiestnenie prenosnej garáže v meste Ružomberok sa stanovuje na 0,045 € za každý aj začatý m2 a za každý začatý deň.

Sadzba dane za postavenie predajného zariadenia alebo zariadenia na poskytovanie služieb krátkodobého charakteru (za krátkodobý charakter sa považuje doba kratšia ako 5 dní) sa stanovuje na 1,– € za každý aj začatý m2 užívaného verejného priestranstva a za každý začatý deň.

Rok 2012

Sadzba dane za umiestnenie prenosnej garáže v meste Ružomberok sa stanovuje na 0,056 € / m2 / deň.

Sadzba dane za umiestnenie prenosného predajného zariadenia sa stanovuje na 0,50 € / m2 / deň.

Poplatok za komunálne odpady

Zmiernenie prísnosti predpisu obsahujú v novom VZN-ku dva body:

  • mesto zníži alebo odpustí poplatok poplatníkovi, ktorý sa preukáže, že sa zdržiaval mimo kataster viac ako 90 dní (doteraz platilo, že poplatník musel preukázať, že sa neprerušene minimálne 90 dní zdržiaval mimo kataster mesta).
  • pribudol bod, podľa ktorého mesto poplatok zníži o 100 % študentovi, ktorý navštevuje školu v zahraničí (a nie o 50 % ako to bolo doteraz).
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM