Jozef Milan Rôzne

Základná škola Dončova bude zrušená

Už v stredu bude opäť rokovať mestské zastupiteľstvo. Ružomberskí poslanci sa majú zaoberať horúcim bodom. Pripravený materiál im odporúča zrušiť Základnú školu Dončova. Počet žiakov klesol za desať rokov takmer o 400! Zajtra sa budeme venovať zmenám

Základná škola na Dončovej ulici bude s najväčšou pravdepodobnosťou na rokovaní zastupiteľstva zrušená a to formou zlúčenia so ZŠ Bystrická cesta. Vyplýva to z pripraveného materiálu, ktorý má súhlasné stanoviská Rodičovských rád oboch škôl.

Vlani sa na Dončovej po prvýkrát neotvoril prvý ročník. Latentný „rómsky“ problém sa prejavil tak, že samosprávne orgány školy nechceli, aby sa otvorila čisto rómska trieda.** „Vyslovil som vtedy verejne svoj názor, že ak škola neotvorí po 85-tich rokoch histórie školy prvý ročník, môže to mať negatívne dôsledky vo verejnej mienke“**, povedal na margo dnešnej situácie Stanislav Bella, zástupca primátora pre oblasť školstva. Samotní ružomberskí Rómovia si situáciu vyriešili prakticky: v tomto roku už svoje deti zapísali do rôznych základných škôl na území mesta.

Škola s kapacitou 380 žiakov má pred sebou veľkú zmenu, ale aj nový začiatok, pretože navrhované riešenie ju jednoznačne zachováva ako základnú školu, čo vyvracia dlhodobé fámy o „obsadení školy"iným subjektom. V budúcom školskom roku začnú jej priestory využívať žiaci "školičky“, ako sa hovorí triedam s mimoriadne nadanými deťmi, ktoré sa dnes učia v budove pri bývalom detskom parku v strede mesta. Budova školičky bude na predaj alebo na prenájom, čo ušetrí mestu finančné prostriedky.

RK ZS Doncova
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM