Jozef Milan Samospráva

Žilinská župa má vyrovnaný rozpočet na rok 2014. Na čo dá najviac peňazí?

Zastupiteľstvo Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) schválilo minulý týždeň na poslednom zasadnutí vyrovnaný rozpočet na rok 2014 s príjmovou a výdavkovou časťou na úrovni 137 mil. eur. Takmer polovica, viac ako 63 mil. eur, pôjde do stredného školstva, ďalších 28 mil. eur. do sociálnej oblasti.

Ilustračný obrázok k článku Žilinská župa má vyrovnaný rozpočet na rok 2014. Na čo dá najviac peňazí?
Zdroj: Dnes24.sk

„Oceňujem, že poslanci schválili zodpovedne pripravený rozpočet na rok 2014, ktorý je pokračovaním konsolidácie verejných financií ako sa ŽSK zaviazal podpisom memoranda s vládou stláčaním celoštátneho deficitu pod tri percentá. V schválenom budúcoročnom rozpočte je plánovaný prebytok bežného a kapitálového rozpočtu vo výške 2,9 mil. eur,“ uviedol predseda ŽSK Juraj Blanár.

Priority

Podľa riaditeľa odboru financií Úradu ŽSK Stanislava Ulahera sú hlavnými prioritami rozpočtu 2014 eurofondy, financovanie zliav v prímestskej autobusovej doprave, udržanie kvalitatívnej úrovne poskytovaných sociálnych služieb, zhodnocovanie majetku župy jeho rekonštrukciou a znižovanie záväzkov dlhovej služby. Polovicu príjmov ŽSK tvoria daňové príjmy (z podielu na dani z príjmu fyzických osôb a z dani motorových vozidiel), ktoré sú odhadované na budúci rok vo výške viac ako 69 mil. eur. Ďalších 67 mil. eur bude vo forme nedaňových príjmov, transferov a grantov.

Kapitálové výdavky

Z 6,2 milionového balíka na kapitálové výdavky pôjde až 61% na eurofondy. Nemalé zdroje vo výške 691 tisíc eur sú nasmerované do prístrojového vybavenia nemocníc župy. Do obnovy stredných škôl a zlepšenia ich tepelného hospodárenia pôjde 650 tisíc eur. Za viac ako 420 tisíc eur sa dovybaví 20 zariadení sociálnych služieb kraja najnovšími technológiami. Takmer 21 mil. eur je vyčlenených na správu a údržbu ciest a financovanie výkonov prímestskej autobusovej dopravy vo verejnom záujme.

zdroj: Hana Danová, hovorkyňa ŽSK

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM