Samospráva

Žilinský kraj vyhlásil Rok Juraja Turzu. Liptovské múzeum v Ružomberku ho predstaví ako umelca

Pri príležitosti 400. výročia úmrtia osobnosti, ktorá výrazne ovplyvnila nielen územie Žilinskej župy, ale i celého Slovenska a Európy, vyhlásil Žilinský samosprávny kraj Rok Juraja Turzu.

Ilustračný obrázok k článku Žilinský kraj vyhlásil Rok Juraja Turzu. Liptovské múzeum v Ružomberku ho predstaví ako umelca
Zdroj: Dnes24.sk

Rok 2016, kedy bude Slovenská republika predsedať Rade Európskej únie, bude venovaný uhorskému palatínovi a rodákovi z Lietavy, ktorý sa významnou mierou zapísal do histórie našich regiónov. "Turzo bol vzdelaný, hovoril latinsky, grécky, nemecky, maďarsky, slovensky, dorozumel sa i chorvátsky a v gréčtine dokonca písal básne. Práve on dal začiatkom 17. storočia postaviť skvostnú stavbu s najväčšou renesančnou sálou v strednej Európe – náš Sobášny palác v Bytči, kde vydal všetkých sedem svojich dcér, priblížil osobnosť Juraja Turzu žilinský župan Juraj Blanár. "Rovnako dal vybudovať Kaplnku sv. Michala pri najnavštevovanejšom Oravskom hrade, ktorá je miestom jeho posledného odpočinku, a vďaka svojej charizme, umu a vzdelanosti zastával v Uhorsku tie najvyššie posty,“ dodal župan Blanár (na titulnej fotke krstí mečom knihu o Jurajovi Thurzovi).

Podujatia Roka Juraja Turzu

Najvýraznejšími budú najmä Turzove slávnosti na Oravskom hrade, ktoré otvoria novú turistickú sezónu víkendom na prelome mesiacov apríl a máj. "Hlavné nádvorie tradične ožije remeselníckym jarmokom, ľudovými jedlami a umením šermiarov a sokoliarov. Takzvanou čerešničkou na torte však bude otvorenie novozrekonštru­ovaných priestorov Turzovho paláca, ktoré boli pre verejnosť vyše 25 rokov neprístupné,“ informovala riaditeľka Oravského múzea Pavla Országha Hviezdoslava v Dolnom Kubíne Mária Jagnešáková.

Spoznávanie palatína na Liptove

Najnavštevovanejší región Žilinskej župy Liptov venuje Rok Juraja Turzu predovšetkým vzdelávacím aktivitám, ktorých cieľom je informovať mladšiu i staršiu generáciu o prínose rodu Turzovcov. Liptovské múzeum v Ružomberku pripraví koncom leta pásmo dobových náboženských a svetských skladieb a poézie a na historický odkaz Juraja Turzu premietnutý do vzdelávacieho seminára sa zameria v mesiaci november Liptovské kultúrne stredisko v Liptovskom Mikuláši. Liptovská knižnica Gašpara Fejérpataky – Belopotockého otvorí prostredníctvom prednášok priestor pre spoznanie Turzu ako šľachtica, bojovníka proti Turkom, ale zároveň diplomata, cisárskeho radcu, palatína a podporovateľa slovenčiny a protestantizmu.

Zdroj: Lenka Záteková, hovorkyňa ŽSK; foto: oravskemuzeum.sk/ pmza.sk;

Rok Juraja Turzu
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM