Žilinský región je atraktívny v zime i v lete: Aké novinky nás čakajú v novom roku?

Bežkárske trate, lyžiarske strediská, kultúrne pamiatky ako i cyklotrasy. Ponuka cestovného ruchu v Žilinskom kraji je rozmanitá a obľúbená. Novinky čakajú na návštevníkov aj tento rok.

Ilustračný obrázok k článku Žilinský región je atraktívny v zime i v lete: Aké novinky nás čakajú v novom roku?
3
Galéria
Zdroj: ŽSK

Žilinský kraj je vyhľadávanou lokalitou pre svoju bohatú ponuku cestovného ruchu. Už tradične sa drží na popredných miestach v návštevnosti ako aj v počte prenocovaní. Žilinská župa pre domácich ako i pre návštevníkov pripravuje stále nové lákadlá. Informovala o tom hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.

Obľúbenou aktivitou v zimných mesiacoch je bežkovanie. „Podpore bežkárského športu je tento rok naklonená aj tuhá zima s bohatou snehovou nádielkou. Kým po minulé roky nebolo možné pre nedostatok snehu upraviť celú trasu Beskydsko-Javorníckej lyžiarskej bežeckej magistrály, tento rok je upravená celá magistrála,“ uviedla Remencová. Pre milovníkov bežeckého športu je k dispozícii Bežkoservis na webovej stránke Žilinskej župy ako i na facebookovej stránke magistrály, ktorý prináša aktuálne správy o úprave trasy. Začiatkom februára sa môžu bežkári tešiť na tradičné podujatie Prechod Beskydsko-Javorníckou lyžiarskou bežeckou magistrálou, ktorý je naplánovaný na 9. február 2019.

Žilinská župa bude i v tomto roku podľa hovorkyne pokračovať v rozvoji cyklodopravy a cykloturistiky. V rámci cezhraničného projektu Na bicykli k susedom budú vyznačené nové cykloturistické trasy a obnovené značenia na už existujúcich cykloturistických trasách na slovensko-českom pohraničí v celkovej dĺžke 48 km. „Projekt zahŕňa výstavbu úseku cyklotrasy spájajúcej hrad Budatín s hradom Strečno na ľavom brehu rieky Váh v celkovej dĺžke 3,8 km. Dostavbou tohto úseku dôjde k zokruhovaniu trasy od Budatína popri rieke Váh a okolo nádrže Vodného diela,“ vysvetlila Remencová. Prioritou pre nasledujúce roky je podľa nej projektová príprava, majetkoprávne vysporiadanie a následná realizácia Vážskej cyklotrasy v koridore rieky Váh v úsekoch Strečno – Lipovec -Vrútky (16,7 km), Žilina – Bytča – Hranica TSK (25 km)  a v oblasti Kraľovianskeho  meandra.

Cestovný ruch bude župa rozvíjať aj s použitím fondov z Európskej únie. V rámci projektu „Bicyklom na horské chaty“ budú vyznačené trasy k vybraným horským chatám, ktoré sa tak sprístupnia aj cykloturistom. Prostriedky z fondov župa podľa Rmencovej investuje aj na tvorbu nových propagačných materiálov, máp a praktických predmetov pre turistov, cykloturistov, či návštevníkov kraja.

Počas hlavnej sezóny budú cyklistom k dispozícií populárne cyklobusy, ktoré ich odvezú k atraktívnym lokalitám a cyklotrasám v Terchovej, na Turci či na Kysuciach.

„Žilinská župa bude pokračovať v osádzaní mapových stojanov s vyznačenými turistickými a cykloturistickými trasami. V roku 2017 boli osadené mapové stojany v regióne Kysuce a Horné Považie, o rok neskôr v regióne Orava a tento rok sú v príprave mapové stojany pre regióny Liptov a Turiec. Župa tak zavŕši sériu inštalácie informačných panelov v rámci celého kraja,“ doplnila Remencová.

Prezentáciu ponuky cestovného ruchu odštartuje Žilinská župa na veľtrhu cestovného ruchu ITF Slovakiatour 2019 už počas nasledujúcich dní od 24. do 27.januára 2019 v bratis­lavskej Inchebe. V spolupráci s Krajskou organizáciou cestovného ruchu KOCR Žilinský turistický kraj bude pokračovať v prezentačných aktivitách na veľtrhoch a podujatiach počas celého roka.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM