Jozef Milan Iné športy

Zraz MANET M – 90: Nevyhral najrýchlejší, ale najpravidelnejší

Automotoklub Ružomberok organizoval v sobotu VIII. ročník zrazu motocyklov MANET M – 90. Ružomberčania si mohli 17 motoriek pozrieť v centre mesta. Väčšina majiteľov dala prednosť kombinézam proti dažďu pred dobovým oblečením, pretože počasie sa netvárilo ústretovo.

Ilustračný obrázok k článku Zraz MANET M – 90: Nevyhral najrýchlejší, ale najpravidelnejší
Foto: Jozef Milan

O motocykle sme sa rozprávali so šéfom Automotoklubu Ružomberok Mariánom Silom.

  • Bol to prvý motocykel, ktorý sa vyrábal na Slovensku v Považskej Bystrici. Podľa známych údajov v roku 1946 pôvodných 10 kusov prototypov vyrobila Zbrojovka Brno a potom to zadali do výroby do PB, kde sa Manet vyrábal do 1951.
  • Vyrobených bolo 37 000 kusov. Biele, modré, zelené, a posledné boli červené.
  • Motocykel dosahoval rýchlosť až 65 km/ hod.
  • Treba dodržať aj pôvodnú farbu, keď ide človek na atestačnú komisiu, ktorá potvrdzuje, či ide o historický motocykel, aby mohol získať evidenčnú značku H. Komisia zhodnotí, či tá motorka je taká, aká má byť.

Jazda pravidelnosti

Po výstave vodiči so svojimi Manetmi išli smerom na Likavku, Liskovú a Lipt.Teplú, kde mali obed. Potom na Maru ku kostolíku pri priehradnom múre, zišli dole na Lipt.Vlachy, ďalej na Vlašky a hore na hlavnú cestu smerom na Partizánsku Lupču. Vrátili sa do Ružomberka na dopravné ihrisko pri bývalom Zväzarme, kde sa konala netradičná súťaž. Každý pretekár tu absolvoval jeden okruh – cca 150 m – dvakrát. Čas prvej a druhej jazdy by sa mal čo najviac blížiť k sebe. Kto to dokázal najviac, ten sa stal víťazom. Poháre pre víťazov obdržali prví traja v jazde pravidelnosti a jeden pohár bol vyhradený pre najkrajší MANET M-90.

VIII. ročník zrazu motocyklov MANET M – 90
15
Galéria
Foto: Jozef Milan
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM