Ivana Milanová Správy Samospráva

Zrekonštruujú dominantu námestia

Oku žiadneho návštevníka Námestia Andreja Hlinku v Ružomberku neunikne zlatá skulptúra, ktorá sa nachádza na okraji parku, v bezprostrednej blízkosti Mestského úradu. Neskorobaroková socha Immaculaty – Nepoškvrneného počatia Panny Márie zdobí centrálnu zónu mesta už viac ako 150 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Zrekonštruujú dominantu námestia
Zdroj: Mesto Ružomberok

V súčasnosti sa však nachádza v kritickom stave. Preto sa z iniciatívy mestského úradu v letných mesiacoch začne s jej komplexnou rekonštrukciou.

„Aj vďaka podpore z programu Ministerstva kultúry „Obnovme si svoj dom" a finančnej participácii Mesta Ružomberok sa uskutočnia na mariánskom stĺpe a soche Panny Márie Immaculaty do konca septembra 2017 reštaurátorské práce. Budú zamerané na vyčistenie okolia sochy, chemické čistenie a odstránenie nánosov, cementových tmelov, náterov, injektáž a lepenie prasklín a ulomených častí, vyplnenie poškodených a vypadaných špár a farebnú retuš a scelenie polychrómie. Spôsob rekonštrukcie bude závisieť od miery poškodenia a tá bude vykonaná buď priamo na mieste alebo prevozom sochy do reštaurátorského ateliéru." uviedla vedúca oddelenia regionálnej politiky Mesta Ružomberok Gabriela Demčáková.

Práce na obnove tejto kultúrnej pamiatky bude realizovať Pamiatkový úrad SR v zastúpení Oblastným reštaurátorským ateliérom Levoča. Týmto vyvrcholí 5-ročné úsilie miestnej samosprávy o rekonštrukciu dominanty námestia A. Hlinku ako aj Žilinského samosprávneho kraja, pre ktorý sa stala obnova tejto pamiatky prioritou.

Autorom sochy Immaculaty na námestí v Ružomberku je pravdepodobne Alexander Belopotocký. Toto významné umelecké dielo, ktoré je od roku 1963 vyhlásené za Národnú kultúrnu pamiatku, bolo naposledy opravované v 90. rokoch minulého storočia.

Zdroj: Mesto Ružomberok
Zdroj: Mesto Ružomberok
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM