Ivana Milanová Samospráva

Župa hodnotila stav ciest: 29 kilometrov je v havarijnom stave. Opravy sú nevyhnutné aj na Liptove.

Žilinská župa zverejnila hodnotenie svojich ciest II. a III. triedy na celom území kraja. V mesiacoch apríl a máj sa uskutočnili obhliadky, na základe ktorých župa určila úseky, ktoré sú v nevyhovujúcom alebo havarijnom stave.

Ilustračný obrázok k článku Župa hodnotila stav ciest: 29 kilometrov je v havarijnom stave. Opravy sú nevyhnutné aj na Liptove.
Zdroj: ŽSK

Podľa slov riaditeľa odboru dopravy ŽSK Ivana Mokrého hodnotenie ciest ukázalo, že 859 kilometrov ciest II. a III. triedy je vo výbornom stave,takmer 250 kilometrov v nevyhovujúcom a 29 kilometrov v havarijnom stave.

Ostatné cesty spĺňajú podmienky dobrého či vyhovujúceho stavu. „Vďaka tomuto hodnoteniu sme mohli plán opráv pre rok 2016 pripraviť presne podľa aktuálnych potrieb našich ciest. Vieme, ktoré úseky si vyžadujú zvýšenú pozornosť a etapovite budeme pracovať na ich rekonštrukciách,“ vysvetlil I. Mokrý. Zdôraznil tiež, že kraj musí vždy postupovať podľa zákona a najprv pripraviť projektovú dokumentáciu, získať stavebné povolenie, vysúťažiť zhotoviteľa a až následne môžu začať práce.

V roku 2016 plánuje ŽSK rozdeliť do skvalitnenia a obnovy cestnej siete takmer desať miliónov eur.

Cestári vyrazia rovnako i na liptovské cesty. „Medzi plánovanými rekonštrukciami je napríklad cesta medzi Liptovským Trnovcom a Liptovskou Sielnicou, kde investujme 75-tisíc eur, či vozovka medzi Kvačanmi a Matiašovcami s opravou vo výške 70-tisíc eur,“ informoval ďalej riaditeľ odboru dopravy ŽSK.

Ako zdôraznil žilinský župan, v pláne opráv na rok 2016 sa pre všetky regióny počíta is ďalšími úsekmi ciest II. a III. triedy, ktoré ŽSK obnoví. „Počas roka pracujú cestári taktiež na pravidelných vysprávkach a samozrejme, podľa aktuálnych potrieb sme pripravení reagovať aj na nepredvídateľné havarijné situácie, kedy môžu do zoznamu pribudnúť zároveň iné cesty,“ uzavrel J. Blanár.

Čítajte tiež:

V Ľubochni pri Ružomberku: Expremiér V. Mečiar chce v EÚ väčší vplyv národných štátov

TOP 5 ČLÁNKOV TÝŽDŇA: čo Ružomberčanov najviac zaujalo?

Župa hodnotila stav ciest: 29 kilometrov je v havarijnom stave. Opravy sú nevyhn
2
Galéria
Zdroj: ŽSK
Zdroj: ŽSK
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM