Jozef Milan Rôzne

Župan a minister v poľnodružstve Liptovské Revúce: Ovčiarstvo budeme podporovať

Žilinský župan a poslanec NR SR Juraj Blanár spolu s ministrom agrorezortu Ľubomírom Jahnátkom boli v piatok na návšteve Poľnohospodárskeho družstva Liptovské Revúce. Informovali o zvýšení finančnej podpory na chov oviec prostredníctvom eurofondov a chystanej zníženej sadzbe DPH.

Ilustračný obrázok k článku Župan a minister v poľnodružstve Liptovské Revúce: Ovčiarstvo budeme podporovať
Zdroj: Dnes24.sk

Ovčiarstvo sa v Žilinskej župe spája s dlhodobou tradíciou a aj vďaka podpore krajskej samosprávy sa ho darí zachovávať v družstvách a farmách, ktoré v župe pôsobia. Jedným z nich je aj Poľnohospodárske družstvo Liptovské Revúce, ktoré predseda ŽSK a minister pôdohospodárstva v závere minulého týždňa navštívili.

„Záujem o ovčie mlieko a jeho výrobky je stále vysoký a som preto rád, že tento rok sa nám podarilo zvýšiť podporu na jednu dobytčiu jednotku na 500 kilogramov živej váhy v porovnaní s minulým rokom približne o 30 % na 169 eur," informoval minister Jahnátek a dodal, že je potrebné dať prostriedky aj do modernizácie. Na nové programovacie obdobie bola preto zvýšená čiastka na modernizáciu fariem na 229 miliónov eur.

Poľnohospodárske družstvo Liptovské Revúce, ktoré v minulom programovacom období začalo rekonštrukciu desiatich hydinárskych hál a piatich ovčínov v hodnote 430-tisíc eur, má v regióne Liptova svoje významné miesto a zameriava sa predovšetkým na chov oviec a výrobu i predaj ovčích výrobkov priamo z dvora. „Ovčie syry, bryndza, nátierky, jogurty, parené syry, nite, uzlíky a ďalšie naše produkty, ktoré si vyrábame sami v našej mliekárni, majú SK značku kvality a zároveň sa môžu pochváliť označením Zlatá ovca 100-percentný ovčí výrobok,“ vysvetlila predsedníčka PD Anna Kováčiková. Počas prehliadky družstevného areálu predviedli pracovníci ukážky strihania, kŕmenia a dojenia oviec a tiež výrobu ovčej parenice a syra.

Juraj Blanár informoval o v súčasnosti pripravovanom znížení sadzby DPH na vybrané potraviny, ktoré sa v tomto prípade dotknú aj ovčieho mäsa. "Tieto podnety významne podporia nielen chovateľstvo, ale predovšetkým spotrebu čerstvého mäsa a ďalších produktov s tým spojených,“ myslí si žilinský župan. Zároveň vyjadril presvedčenie, že Žilinská župa má veľký potenciál pre budúci rozvoj ovčiarstva: „Všetky produkty, ktoré z takéhoto prostredia pochádzajú, patria totiž medzi tie najzdravšie, aké môžeme dostať, a preto je dôležité podporovať produkciu práve našich slovenských potravín.“

Zdroj a foto: Lenka Záteková, hovorkyňa ŽSK

Župan a minister v PD Liptovské Revúce
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM