Tomáš Batiz Správy

Županka Jurinová po požiari v Likavke: Najdôležitejšia je bezpečnosť klientov centra

Požiar centra sociálnych služieb v Likavke si vyžiadal jeden ľudský život. Županka Erika Jurinová po požiari zdôrazňuje, že najdôležitejšia je bezpečnosť klientov centra.

Ilustračný obrázok k článku Županka Jurinová po požiari v Likavke: Najdôležitejšia je bezpečnosť klientov centra
Zdroj: TASR

Predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová počká na ukončenie vyšetrovania požiaru v centre sociálnych služieb v Likavke v okrese Ružomberok, pri ktorom zahynul jeden muž a podľa jeho výsledku vyvodí zodpovednosť. Povedala to v utorok po návšteve centra sociálnych služieb v Likavke.

„Je mi veľmi ľúto, že pri tejto udalosti vyhasol ľudský život. Je našou povinnosťou zabezpečiť, aby sa ostatní klienti a aj naši zamestnanci cítili bezpečne. Keď budeme vedieť výsledky vyšetrovania, budeme vidieť, či boli zanedbané niektoré veci. Na základe toho vyvodíme aj zodpovednosť. Ale najdôležitejšie je, aby sa klienti, s ktorými sme sa osobne rozprávali, ale aj zamestnanci, ktorí majú neľahkú úlohu v týchto zariadeniach, cítili bezpečne,“ zdôraznila Jurinová.

Doplnila, že po jej príchode do centra sociálnych služieb už boli všetci evakuovaní klienti vo svojich izbách. „Upratovalo sa, čistilo. Takže sa im personál naozaj snaží vytvoriť také podmienky, aby čo najmenej cítili to, čo sa udialo,“ podotkla predsedníčka ŽSK.

Podľa hovorkyne skupiny Falck Kataríny Načiniakovej sa muž po príchode posádky RLP nachádzal už mimo bytu a oživovali ho policajti a hasiči. „Následne resuscitáciu prevzala naša posádka RLP. Muža sa, žiaľ, aj napriek ich snahe nepodarilo oživiť, lekár musel skonštatovať smrť,“ uviedla Načiniaková.

Podľa Zuzany Farkasovej z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) vypukol požiar v jednej z izieb po pol jedenástej doobeda a zasahovalo pri ňom desať hasičov, ktorí po príchode evakuovali 17 ľudí. „Jedna osoba sa intoxikovala splodinami horenia a oživovali ju. Pri udalosti zasahovali profesionáli z Ružomberka a dobrovoľní hasiči z Likavky, na miesto vyslali evakuačný autobus HaZZ zo Záchrannej brigády (ZB) HaZZ v Žiline,“ doplnila Farkasová.

Hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Radko Moravčík informoval, že k požiaru v izbe na prvom poschodí došlo z doposiaľ presne nezistených príčin. „V izbe sa nachádzal 70-ročný muž, ktorého evakuovali. Ale aj napriek snahe záchranárov sa ho už nepodarilo oživiť. Časť klientov zariadenia evakuovali z objektu aj za pomoci policajtov z Obvodného oddelenia PZ Ružomberok. V súvislosti s udalosťou začal vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva (OR) PZ v Ružomberku trestné stíhanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia,“ dodal krajský policajný hovorca.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM